28 травня, 2020

Путін переписує історію Другої світової війни

Російські засоби масової інформації з нагоди 75-річчя перемоги над нацизмом у Другій світовій війні повідомили, що Президент Росії Володимир Путін пише статтю, присвячену Другій світовій війні. Про це сказав його прес-секретар Дмитро Пєсков: „Святкування 75-річчя перемоги триватиме увесь рік, так що він ще має час”.

Неважко передбачити, про що буде ця стаття, зважаючи на попередні заяви В. Путіна, особливо про внесок українців у цю війну. Громадськість уже раніше чула заяви автора про всяку там „наволоч”, „свиней антисемітських” і „моральних виродків”, чиї „погані роти” необхідно „заткнути”. Тепер це буде в одному тексті.

Але вже тепер прибічники В. Путіна кинулися „затикати” канали джерела правди про війну. Я скористався повідомленнями незалежного інтернет-видання „Грани.Ру”, заснованого 14 грудня 2000 року. 13 березня 2014 року „Грани.Ру” стали першим в Росії засобом масової інформації, забльокованим за „заклики до участи у несанкціонованих акціях”. До травня 2016 року видання мало адресу: grani.ru, але було примушене покинуту зону ru і тепер має новий домен – graniru.org.

Протест проти бльокування висловили „Amnesty International”, „Репортери без кордонів”, інші міжнародні організації. Скаргу на бльокування прийняв Европейський суд з прав людини.

Демонтування таблиць в пам’ять про репресованих в Твері. (Фото: Артем Важенков)

Ось відголос з Росії на підтримку позиції В. Путіна. З будинку медичного університету 9 травня зняли дві таблиці в пам’ять про про розстріляних полонених поляків, захоронених на цвинтарі „Мєдноє”, а також інших жертв НКВД колишньої Калінінської области. Таблиці зняли на вимогу прокуратури міста Твер. На меморіяльному цвинтарі поховані 6,295 поляків, розстріляних НКВД у квітні-травні 1940 року в будівлі Калінінського НКВД, де тепер розташований медичний університет.

Посольство Чеської Республіки в Росії 14 травня звернулося з заявою про сплюндрування пам’ят­ника чехословацьким леґіонерам в Челябинську. 4 травня пам’ятник на братській могилі 262 вояків, поставлений на площі біля залізничного двірця у 2011 році, розбили молотом.

14 травня порушено кримінальну справу проти мешканця міста Балтійська (до 1946 року Пілау) Сергія Дустина, який поклав квіти на могилу німецьких біженців і вояків з затопленого лайнера „Вільгельм Ґустлофф”. Він заявив, що ці люди стали жертвами злочинної політики разв’язування війн.

Український історик Станіслав Кульчицький назвав недоречною тезу про Другу світову війну, озвучену Президентом Росії В. Путіним в інтерв’ю ТАСС. За його словами, головний посил В. Путіна звучить так: „У нас хочуть відібрати перемогу”.

Історик написав: „Фактично 75-річчя перемоги приватизується сучасною Росією. Але не слід забувати, що війна була світовою, що вона велася на різних континентах, не тільки в Европі. Зусилля, які доклала радянська армія, були, звісно, дуже великими, але тільки на европейському театрі військових дій. Перемога була спільним досягненням всієї антигітлерівської коаліції. Випинання ролі Росії зрозуміло з точки зору Путіна, але це недоречно”.

Коментарі закриті.