28 травня, 2020

АМЕРИКА І СВІТ

Німці протестували проти обмежень

БЕРЛІН. – Тисячі осіб демонстрували по цілій Німеччині 16 травня, протестуючи проти обмежень, накладених через коронавірус. Учасники дотримувалися відстанi на шість стіп й вимагали скасування цих обмежень. Понад 1,000 поліцаїв втримували порядок в столиці. Демонстрації, які були в більшості спокійні, відбулися також в Мюнхені, Штутґарті, Гамбурзі, Дюсельдорфі, Кельні, Дортмунді, Есені й Франкфурті. („Deutsche Presse-Agentur”)

 

Сенат схвалив директора розвідки

ВАШІНҐТОН. – Сенат США 21 травня схвалив номінацію республіканського конґресмена з Тексасу Джана Реткліфа на пост начальника Бюра директора національної розвідки (ODNI). Він тепер очолює бюро, яке було створене після терактів 11 вересня 2001 року для координації дій всіх розвідувальних й законодавчих аґенцій США. Голосування в Сенаті було виключно по партійній лінії, 49-44, і закінчилося перемогою для Президента Дональда Трампа над сильною опозицією демократів. („Reuters”)

 

Іран підтримуватиме ворогів Ізраїля

ТЕГРАН. – Верховний провідник Ірану Аятола алі-Хаменай заявив 20 травня, що його країна підтримуватиме якунебудь націю або групу, яка поборюватиме Ізраїль. Іран є головним ворогом Ізраїля і разом з Росією підтримує військовими дорадниками й зброєю Президента Башара аль-Асада в громадянській війні в Сирії. Аятола додав, що ворожість Ірану до Ізраїля не означає ворожість до єврейського народу. Він пояснив, що фраза „знищення Ізраїля” означає, що „мусульманські, християнські і юдейські народи Палестини самі виберуть свій власний уряд і видалять чужинців і вбивць, таких як Прем’єр-міністер Ізраїля Беніямін Нетанягу”. („Reuters”)

 

Ню-Йорк годуватиме мешканців

НЮ-ЙОРК. – Посадник Ню-Йорку Бил де Блазіо оголосив 21 травня, що місто доставлятиме 1 млн. страв щоденно для поборювання нестачі харчів під час пандемії коронавірусу. Додатково по різних школах міста можна буде отримати 500 тис. страв. Відколи почалася криза, місто вже роздало понад 32 млн. страв через урядові програми. Комісар санітарії Кетрин Ґарсія сказала 19 травня, що місто найме більше торгівців, яких тепер є близько 30, щоб доставляти більше харчів потребуючим дільницям міста. Вона підкреслила, що харчі мусять бути свіжі, поживні й доставлені вчасно. К. Ґарсія додала, що вже звільнено двох торгівців, які не дотримувалися цих високих стандартів. Страви можуть бути приготовані згідно з юдейськими, мусульманськими та веґетаріянськими приписами. („Fox News”)

 

У США відзначили День пам’яті

БАЛТИМОР. – Через пандемію коронавірусу традиційне відзначення Дня пам’яті 25 травня відбулось скромніше. Одначе, багато публіки й ветеранів таки взяли участь у святкових церемоніях. Під жалібні звуки сурми Президент Дональд Трамп за традицією поклав вінок до Могили невідомого вояка на Національному цвинтарі в Арлінґтоні, Вірджінія, щоб вшанувати тих, „котрі загинули за нашу велику націю на службі в Збройних Силах США”. Відтак, разом з дружиною Меланією, він відвідав Національний пам’ятник та історичний храм в Форт МекГенрі в Балтиморі, де був написаний американський національний гимн під час війни з англійцями в 1812 році. У своїй промові Д. Трамп також згадав тих військовослужбовців, які тепер борються з коронавірусом. За наказом президента всі національні прапори в країні були спущені до пів щогли 22-24 травня в пам’ять померлих жертв коронавірусу, число яких досягає 98 тис. Колишній Віце-президент Джо Байден, котрий кандидує проти Д. Трампа в цьогорічних президентських виборах, вперше появився публічно, відколи спалахнула пандемія. Дж. Байден поклав вінок у ветеранському парку недалеко його дому в Делавері. „Ніколи не забуваймо жертв, які ці чоловіки й жінки склали”, – сказав він. („USA Today”)

 

Трамп наказав скоротити реґляменти

ВАШІНҐТОН. – Під час засідання свого Кабінету 19 травня Президент Дональд Трамп підписав екзекутивне розпорядження, наказуючи федеральним аґенціям скоротити свої „непотрібні реґляменти, які перешкоджають економічному відновленню”. Вказуючи на ті реґляменти, які були суспендовані у відповідь на коронавірус, президент закликав їх знести. Ще на початку своєї каденції Д. Трамп наказав федеральним аґенціям скасувати два реґляменти за кожний новий, який вони хочуть запровадити. Деякі демократи критикують це рішення президента, кажучи що це дозволить урядові скасувати важливі дії з охорони довкілля. („The Hill”)

 

Поширюють навчання про Голокост

ВАШІНҐТОН. – Сенат США одноголосно проголосував 13 травня за законопроєкт, який поширює навчання про Голокост в середніх школах. Подібний проєкт був схвалений Палатою Представників в січні, де його спонзорували республіканка Еліс Стефаник і демократка Керолін Мелоні, обидві зі штату Ню-Йорк. Сподіваються, що Президент Дональд Трамп підпише його. Законопроєкт мав 76 співспонзорів у Сенаті. Починаючи з цього року, він надає 2 млн. дол. річно впродовж п’яти років спеціяльному фондові для навчання про Голокост, який є при Меморіяльному музеї Голокосту. Це дозволить музеєві розробити матеріяли про Голокост учителям по всій країні. На даний час 18 стейтів заохочують або вимагають навчати про Голокост у публічних школах. („Jewish News”)

 

Сербія опротестовує походження Теслі

БЕЛҐРАД. – Сербія запротестувала до Европей­сь­кого Союзу (ЕС) після того, як одна з його публікацій описала Николу Теслю як славного хорвата. Міністер закордонних справ Івіца Дачіч сказав 9 травня, що він вислав ноту протесту до Брюселю після того, як Навчальний центр ЕС для дітей описав Н. Теслю як „славного хорвата”, котрий був одним з перших винахідників рентґену. Відомий винахідник і піонер в ділянці електрики Н. Тесля був етнічним сербом, котрий народився 1856 року в Австро-Угорській монархії на території сьогоднішньої Хорватії. Він працював в Будапешті й Парижі перед виїздом до США в 1884 році, де він отримав американське громадянство. Н. Тесля найбільш знаний за розроблення альтернативного електричного струму. Він помер в Ню-Йорку в 1943 році. Н. Тесля не раз казав, що він пишається своїм сербським походженням і своєю хорватською батьківщиною. Обидві країни пишаються ним. Автомобільна виробнича компанія ,,Тесля” носить його ім’я. Міністерство культури Сербії вимагає вибачення від ЕС за „фальшивий” опис його походження. („Associated Press”)

 

Закликають скоротити оборонний бюджет

ВАШІНҐТОН. – Називаючи коронавірус „найбільшим ворогом” США, 29 проґресивних демократів Палати Представників США 19 травня підписали листа до провідних демократів і республіканців у Комітеті Збройних Сил в Конґресі, закликаючи їх скоротити військовий бюджет, який становить 730 млрд. дол. Лист вказує, що річні видатки на оборону країни за минулі три роки зросли на 100 млрд. дол., тобто майже на 20 відс. Законодавці якраз працюють над оборонним бюджетом на наступний рік. Першими підписали цього листа конґресмен Марк Покен з Вискансин і конґресменка Барбара Лі з Каліфорнії. („Reuters”)

 

Відбулося свято без паломників

ФАТІМА. – Португальська католицька святиня у Фатімі щорічно приймає сотні тисяч паломників 13 травня. Цього року, через коронавірус, на Службі Божій були присутніми лиш 30 працівників в цьому містечку, де троє бідних дітей-пастухів бачили Пречисту Діву Марію в 1917 році. Минулого року цю святиню відвідали 6.3 млн. осіб. („AFP”)

Коментарі закриті.