28 вересня, 2018

Представили третю книгу „Енциклопедії Української Діяспори“

Д-р Орест Попович презентує третю книгу „Енциклопедії Української Діяспори“. (Фото: Василь Лопух)

НЮ-ЙОРК. – 15 вересня презентацією третьої книги „Енциклопедії Української Діяспори“ (ЕУД) розпочато черговий академічний сезон науково-популярних заходів Наукового Товариства ім. Шевченка в Америці. Вечір відкрив Василь Махно, учасників привітала президент Товариства Галина Гринь. Редактор третьої книги американського тому ЕУД Орест Попович виклав хронологію нелегкого шляху енциклопедії – від зародження ідеї до завершення третьої книги ЕУД.

О. Попович, розмірковуючи над початками ЕУД, відзначив ініяціятора та редактора проєкту Василя Маркуся, з яким було підписано договір щодо ЕУД з НТШ та Фундацією приятелів енциклопедії. НТШ-А представляв тодішний голова товариства Ярослав Падох, а Фундацію – Володимир Баранецький. Такий договір було укладено у другій половині 1980-их років після завершення „Енциклопедії Українознавства“ Володимира Кубійовича, праця над якою тривала понад 40 років. До речі, „Енциклопедія“ В. Кубійовича була, своєрідним викликом для появи „Української Радянської Енциклопедії“.

Проєкт В. Маркуся передбачав працю над окремими енциклопедичними томами – західноевропейським, австралійським, канадським та північно-південноамериканськими. В. Маркусь зобов’язувався вчасно підготувати до друку вищеназвані томи, однак терміни їх виходу у світ виявились нереальними. Що більше, запляновані томи західноевропейський, південно-американський і канадський не побачили світла, хоч деяка праця була проведена. Варто підкреслити, що В. Кубійович, у порівнянні з проєктом В. Маркуся, мав незрівняно більші наукові сили. 

 Під час початкового процесу праці над ЕУД В. Маркусеві з успіхом вдалося утворити Осередки праці, до яких він підбирав відповідальних осіб. В Осередках ЕУД на засіданнях обговорювалися списки гасел та персоналії. Такі осередки було утворено у Ню-Йорку, Філядельфії, Вашінґтоні, у штаті Конектикат, інших містах. З колишніх Осередків праці до сьогодні діє тільки Філядельфійський, очолюваний Олександром Лужницьким.

В. Маркусь при допомозі дружини Дарії В. Маркусь створив певну систему збирання, формування і написання гасел. Заходами редакції, Осередків праці та Надії Заяць у Чикаґо появилися друком австралійський том ЕУД, а згодом – перша і друга книги американського тому, яку завершував О. Попович разом з редакційним комітетом.

Третя книга американського тому, підготовлена до друку за редакцією О. Поповича у тісній співпраці зі співредактором О. Лужницьким. Мовну редакцію виконав В. Махно, технічну – Василь Лопух при співпраці з бюром у Чикаґо (Н. Заяць).

Редактор О. Попович під час презентації виклав історію створення проєкту, який успішно завершився виданням усіх трьох книг американського тому.

Можна сказати, що енциклопедичні проєкти українців у Західному світі, В. Кубійовича в Европі, переклад на англійську мову Данила Струка у Канаді і В. Маркуся в Америці, були і є найбільш видимими науково-дослідними досягненнями інтелектуальної спільноти. У цьому ключі варто згадати найновіший енциклопедичний проєкт, який виключно відноситься тільки до членів НТШ в Україні і діяспорі, над яким успішно працює Олег Купчинський у Львові.

ЕУД становить потужне джерело інформації, в якому великими зусиллями зібрано, опрацьовано і збережено скарби нашого минулого і сучасного. 

НТШ належить велике признання за сприяння і фінансування. Українській громаді, а зокрема Українській Кредитовій Кооперативі „Самопоміч“ у Ню-Йорку, за розуміння та щедру матеріяльну допомогу. 

Коментарі закриті.