26 червня, 2019

Почесного патріярха Філарета позбавили права управління єпархією

КИЇВ. – 24 червня Синод Православної Церкви України (ПЦУ) вирішив позбавити Почесного патріярха Філарета права управління Київською єпархією, а відповідно й контролі над місцевими храмами і монастирями. До складу Синоду ПЦУ входять 12 членів, троє з яких є постійними: це Почесний патріярх Філарет, Митрополит Макарій та Митрополит Симеон. Але Філарет на Синод ПЦУ 24 червня не прийшов.

Синод також засвідчив, що Українська Православна Церква (УПЦ) Київського Патріярхату, як і Українська Автокефальна Православна Церква згідно з рішеннями своїх Помісних соборів 15 грудня 2018 року та Об’єднавчого собору 15 грудня 2018 року об’єдналися у єдину помісну ПЦУ, яка є єдиним історичним, канонічним та юридичним спадкоємцем і продовжувачем їхньої діяльности. Ніякі рішення, розпорядження чи інші документи, видані від імені УПЦ КП чи під іменем її статутних органів після юридичної реєстрації Київської митрополії ПЦУ 30 січня 2019 року не мають канонічної та юридичної сили та є від початку недійсними і не підлягають виконанню.

Це рішення колегіяльний виконавчий орган управління церквою ухвалив після проведення Філаретом „собору“ для відновлення діяльности УПЦ КП. Синод постановив прийняти у безпосереднє підпорядкування предстоятелю ПЦУ Епіфанію усі монастирі, храми Києва та церковних ієрархів, які до цього підпорядковувались Філарету.

„Беручи до уваги особливі заслуги в минулому перед Українською Православною Церквою, констатувати, що Почесний патріярх Філарет залишається у складі Єпископату Православної Церкви України, однак втратив канонічні права й обов’язки, пов’язані з управлінням єпархією“, – сказав після засідання Архиєпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря), якого затвердили офіційним речником ПЦУ. За його словами, Філарет може звернутись до ПЦУ, аби оскаржити рішення синоду на Соборі церкви.

Також синод виключив зі складу свого єпископату двох ієрархів, які приїхали 20 червня на „собор“ Філарета з Росії – Митрополита Білгородського Іоасафа (Мощичa) та його вікарного єпископа Петра (Москальова). Їх виключили „за активну участь у діях, спрямованих на збурення протистояння у церковному середовищі“ та участь у „рукоположенні єпископів поза своєю територією“.

У вихідні вони разом із Філаретом висвятили в єпископи без згоди Синоду ПЦУ о. Іллю Зеленського з Харкова та Архимандрита Андрія Маруцака з Києва, які є прихильниками колишнього патріярха. Обидва єпископи також заборонені у священнослужінні, але можуть звернутись до Синоду з проханням розглянути їхні справи протягом місяця.

Також Синод заперечив канонічність самого зібрання, яке Філарет провів 20 червня у Києві задля „відновлення“ УПЦ КП.

 

Коментарі закриті.