26 квітня, 2019

Триває співробітництво щодо використання ріки Дністер

На засіданні транскордонної Дністровської комісії. (Фото: Dniester Commision)

КИЇВ. – 4 квітня відбулося друге засідання транскордонної Дністровської комісії, що об’єднало представників державних органів Республіки Молдова та України, наукових установ, спеціялізованих аґентств, відповідальних за управління водними ресурсами, а також неурядових організацій та засобів масової інформації. Засідання відбулося з підтримкою міжнародного проєкту „Сприяння розвиткові транскордонної співпраці та комплексного управління водними ресурсами в басейні Дністра“, що його фінансує Ґльобальний екологічний фонд. 

У своєму вступному слові координатор проєктів в Україні Організації Безпеки і Співробітництва у Европі Генрік Віладсен підкреслив важливість реґулярних зустрічей Комісії з метою стимулювання взаємовигідних рішень, необхідних для сталого розвитку та стабільности в реґіоні, а також забезпечення добробуту населення обох країн.

Поточні зусилля, що підтримуються проєктом, включають комплексну аналізу стану річки та вдосконалення підходів до взаємовигідного використання водних ресурсів всього басейну Дністра. 

Вищі посадові особи Міністерства сільського господарства, реґіонального розвитку та навколишнього середовища Республіки Молдова та Міністерства екології та природних ресурсів України, які є співголовами Дністровської комісії – Державний секретар Молдови Валентина Цапиш та Заступник міністра екології та природних ресурсів України Микола Кузьо – представили проміжні результати спільної роботи новоствореного міждержавного органу та підкреслили внесок інших проєктів міжнародної технічної допомоги, що працюють в басейні Дністра.

Керівники профільних структур та фахівці з обох сторін обговорили проєкт правил експлуатації водосховищ Дністровського каскаду електростанцій, а також поточні виклики, що потребують розгляду на національних рівнях. Крім того, учасники узгодили сценарій Міжнародного дня Дністра, який відзначатиметься 26 травня в Кишиневі, столиці Молдови.

Коментарі закриті.