3 травня, 2019

Заслухали доповідь про Товариство „Свята Софія“ 

Патріярх Йосиф Сліпий, Романа та Мирослав Навроцькі (1976 рік, світлина з архіву ТСС-А)

ФІЛЯДЕЛЬФІЯ. – 4 квітня за програмою весняного семестру викладів Релігійного Товариства Українців Католиків „Свята Софія“ США (ТСС-А) та Осередку Праці НТШ-А відбувся виклад на тему „45-ліття Товариства “Свята Софія” США: події, люди, факти“. Доповідь виголосила голова ТСС-А д-р Ірина Іванкович. 

Товариство „Свята Софія“ в США заснував Патріярх Йосиф Сліпий і особисто підібрав всіх перших членів на чолі із д-р Романою Навроцькою. 21 квітня 1974 року Товариство – друге після римської „Святої Софії“ – було оформлене як неприбуткова корпорація. 

Патріярх Йосиф покликав його до життя для підтримки та розбудови таких патріярших надбань, як Собор св. Софії в Римі, Український Католицький Університет (УКУ) і його дві на той час філії – у Вашінґтоні і Філядельфії, храм свв. Мучеників Сергія і Вакха з патріяршим двором і Музеєм, Студіон. 

Історію Товариства „Свята Софія“ США можна умовно поділити на два хронологічні етапи: перший період тривав з 1974 по 1984 рік і охопив діяльність товариства під безпосереднім керівництвом Патріярха Йосифа, який контролював працю ТСС-А за допомогою листування з д-р Р. Навроцькою; другий період – з 1984 року по сьогоднішній день в дусі „Заповіту“ свого основоположника.

Товариство відіграє важливу і помітну ролю в житті Української Греко-Католицької Церкви (УГКЦ). Під його кураторією у 1977 році було засновано Патріярший фонд. Товариство активно досліджує історію українського християнства і української духовности, сприяє таким дослідженням і ширить в світі відомості про УГКЦ та український народ, організовує та проводить лекції, семінари і курси з богослов’я, культури, літератури, видає книги й періодичні видання про історію та сучасне української церкви українською, англійською, німецькою і польською мовами. 

ТСС-А співпрацює з НТШ в Україні та США, Українською Католицькою Освітньою Фундацією в Чикаґо, Ла Саль університетом, Менор Коледжем, Сестрами Чину св. Василія Великого та іншими установами.

12 листопада 2011 року при ТСС-А було відкрито Центр студій спадщини Патріярха Йосифа Сліпого, 4 травня 2014 року відчинила свої двері для відвідувачів Музейна кімната Патріярха Йосифа, експонати якої розповідають про його перебування у США 21 липня-17 серпня 1968 року, 12 травня-12 червня 1973 року та 15 вересня-17 жовтня 1976 року. 

Важливою і невід’ємною частиною роботи товариства була благодійність: фінансова допомога для студентів з України, більшість з яких навчаються в Римі, УКУ та семінаріях УГКЦ в Україні. Товариство підтримує численні наукові, культурні та релігійні проєкти. 

Найвагомішим досягненням ТСС-А є спорудження Музейно-меморіяльного Комплексу Патріярха Йосифа в рідному його селі Заздрість на Тернопільщині. Саме тут ТСС-А ось уже п’ять років поспіль організовує благодійну літню школу англійської мови для дітей та молоді пільгових категорій. 1 серпня 2017 року на базі літньої школи було утворено дочірній проєкт – Школу англомовних християнських аніматорів. 

11 травня у Філядельфії відбудеться урочистий бенкет на відзначення 45-ліття товариства та відкриття Патріяршого фонду з участю Глави УГКЦ Святослава. 

 

Коментарі закриті.