28 травня, 2020

Офіційний Київ назвав заяву МЗС Росії „мовою ворожнечі”

КИЇВ. – Міністерство закордонних справ (МЗС) Росії у 20 травня виступило з офіційною заявою до річниці вступу на посаду Президента України Володимира Зеленського, у якій використало низку критичних формулювань щодо його діяльности на посту, заявивши, серед іншого, про нагнітання напружености у відносинах з Росією.

„Йдучи у владу, В.O. Зеленський обіцяв позбавити українців від спадщини П.O. Порошенка, почати реальні реформи, принести мир на Донбас і змінити життя на краще. Минулий рік показав, що все це були деклярації про добрі наміри”, – йдеться у заяві МЗС Росії, у якій використано формулювання – „просування земельної реформи за вказівкою ззовні”, „дискримінаційний закон про державну мову”, „наступ на російську мову і культуру”, „нові санкції проти російських громадян і юридичних осіб”.

„Буде не дивно, якщо в кінці президентства В.O. Зеленського в Україні палитимуть книги Толстого, Чехова, Достоєвського і Гоголя, будуть трощити вцілілі пам’ятники великим діячам Росії та України, які зробили внесок в спільну культуру. Сумно, але сьогодні русофобія отримує в Україні нове дихання, зводиться, як і при П.O. Порошен­кові, в ранґ державної політики”, – йдеться у заяві.

Слова Росії ставлять під сумнів налаштованість російської сторони до дипломатичного вреґулювання, йдеться у заяві МЗС України у відповідь на заяву МЗС Росії щодо річниці вступу на посаду Президента України В. Зеленського.

„Мова ворожнечі коментаря МЗС Росії не містить навіть натяку на конструктив і ставить під сумнів налаштованість російської сторони до дипломатичного вреґулювання. Натомість Україна займає конструктивну позицію у Норманд­ському форматі та Мінському процесі і прагне дипломатичним шляхом вреґулювати конфлікт, вносячи відповідні ініціятиви. Останнім свідченням цього є нова делеґація України в Тристоронній контактній групі та її конструктивна позиція під час останнього засідання групи”, – йдеться у заяві МЗС України.

У міністерстві наголошують, що справжньою причиною, яка руйнує співпрацю між двома державами, є „російська збройна аґресія проти України, що триває, окупація Росією українських територій та незаконне утримання нею українських громадян”.

МЗС України додало, що „Очікуємо на зміну Росією пропаґандистської риторики і перехід до конструктивної взаємодії з метою деокупації окремих районів Донецької та Луганської областей і Криму”.

Радіо Свобода

Коментарі закриті.