28 травня, 2020

Коломойський перебуває під слідством у США

КИЇВ. – Український олігарх Ігор Коломойський перебуває під слідством у США у зв’язку з можливим відмиванням грошей через операції з нерухомістю.

Видання „BuzzFeed News” цього тижня опублікувало матеріял, в якому з посиланням на власні поінформовані джерела стверджує, що український олігарх Ігор Коломойський перебуває під слідством федерального Великого жюрі присяжних у Клівленді.

Мова йде про сумнівні операції, викладені в судовому позові „ПриватБанку” проти його колишніх акціонерів, поданому до суду штату Делавер минулого року. Відповідно до позову, починаючи з 2008 року І. Коломойський з партнерами скупив в Америці нерухомості на 622 млн. дол. та певний час навіть був найбільшим власником комерційної нерухомости у Клівленді.

Розкішний готель на узбережжі одного з великих озер у США, 21-поверхова офісна будівля в центрі Клівленду, яка колись була другою за загальною площею в світі, а також ряд металюрґійних заводів, що відігравали ключову ролю на ринку США. Все це майно, що колись належало групі „Приват” І. Коломойського й Генадія Бого­любова, могло бути придбане на виведені з “ПриватБанку” кошти вкладників. Хоча з часом більшість цієї нерухомости було продано, американська Феміда зараз зацікавилася джерелом походження фондів, використаних для її придбання.

„Вже більше року федеральні аґенти відстежують мільйони долярів, переведених до США компаніями, що належали Коломойському й Боголю­бову, для скупки нерухомости – в тому числі чотирьох хмарочосів у центрі Клівленда – під час серії закупівель, які розпочалися близько 2008 року й тривали протягом наступних п’яти років”, – йдеться у матеріялі „BuzzFeed News”.

І. Коломойський та його партнери заперечують будь-яку причетність до протиправних дій та стверджують, що протягом останнього часу не мали контактів з правоохоронними органами.

Аби докопатися до правди, американські федеральні аґенти неодноразово навідувалися в Україну, де зустрічалися з тодішнім Генеральним прокурором Русланом Рябошапкою та слідчими Національного антикорупційного бюра України (НАБУ), які ведуть власне розслідування можливого розкрадання колишніми власниками „Приват­Банку” фондів банку. Результати їх роботи рано чи пізно ляжуть на стіл членам Великого жюрі США, які й вирішать подальшу долю справи.

Велике жюрі не виносить вердикту та не вирішує, чи винувата особа у скоєнні підозрюваного злочину. Це жюрі складається з 16-23 членів, проводить засідання у закритому режимі та вирішує, чи навело слідство достатньо доказів про скоєння особою злочину, аби посадити її на лаву підсудних. Якщо Велике жюрі вирішує, що доказів достатньо, особі буде пред’явлено звинувачення.

Саме Велике жюрі вивчає зараз справу І. Коломойського та має згодом ухвалити рішення, чи варта вона судового розгляду. Секретність Великого журі дозволяє підтримувати його незалежність, чого часто не вистачає українським судовим органам.

До винесення жюрі рішення, що обговорюється за закритими дверима, залишається невідомим, яке саме покарання може чекати на колишніх власників „ПриватБанку”. Утім вже зрозуміло, що в будь-якому разі справа матиме не лише фінансові, а й політичні наслідки, причому по обидва береги Атлантики.

„Укрінформ”

Коментарі закриті.