16 серпня, 2019

Молодь прийшла у Холодний Яр

Виступає директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович. (Фото: Левко Хмельковський)

СУБОТІВ‚ Черкаська область. – Фестиваль нескореної нації „Холодний Яр“ 5-7 липня зібрав однодумців під гаслом „Ідея кличе крізь покоління“ на батьківщині Богдана Хмельницького у Суботові. Свято провели з підтримкою обласної адміністрації громадські  організації „Національний альянс“, „Сокіл“ та „Самооборона Майдану“.

Власне, свято відбувалося не в селі, а в гірському лісі високо над селом і дістатися туди було нелегко. Вузеньку ґрунтову стежку всипали дрібним камінням, на якому авта гуркотіли і не хотіли їхати. Щоб пропустити зустрічне авто, іншим доводилося поступатися поконаним шляхом. Але це не настрашило молодь з усієї України, яка не лише їхала автами, а й пішки йшла на гору.

На фестивалі були газети „Свобода“ зі США та України.

Вершина густо поросла лісовими квітами, тож автівки і дівчата негайно уквітчалися вінками. Місцевість відзначалася мальовничими краєвидами, історичною спадщиною і блакитним небосхилом, який увечорі засяяв казковим зорепадом.

Фестиваль продовжив безалькогольну традицію, закликаючи націю до здорового способу життя, а також відмовився від пластику, щоб не шкодити довкіллю. Були влаштовані гутіркова галявина, де можна почути письменників, істориків, мандрівників та філософів, майстер-кляси з різних видів народної творчости, виставки Українського інституту національної пам’яті, ігри, забави, екскурсії до Суботова і, звичайно, музична сцена з українською патріотичною музикою.

Наприкінці другого дня фестивалю відбулося феєричне святкування Івана Купала з  багаттям, конкурсами на найдовшу дівочу косу та найкращий віночок. Учасники фестивалю переглянули український патріотичний фільм „Позивний Бандерас“ на широкому екрані.

Добре враження залишила Гутіркова галявина, незмінно заповнена молодими слухачами. Я слухав виступ директора Українського інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича і був зворушений активною участю молоді в розмові. Мене, як представника  тижневика „Свобода“ теж запросили до виступу. Поблизу стояла черга до столика відомого письменника Василя Шкляра, який підписував свою нову книжку. Промовляли письменники, журналісти, краєзнавці, видавці, а також очільники українських національно-патріотичних об’єднань.

Запросили до слова редактора „Свободи“ Левка Хмельковського.

„Свобода“ вже розповідала про „Патріотичний музей АТО“, який влаштував у Черкасах Олексій Святенко. На фестивалі він показав численні матеріяльні свідчення кривавої війни,  розпочатої Росією. Був також автомобіль, перероблений у Запоріжжі на панцерник, який використовували при обороні Донецького летовища, в інших гарячих точках. Біля панцерника я зустрів Вадима Мазніченка, колишнього десантника 79-ої аеромобільної бриґади, який  у вересні 2014 року в бою втратив ногу і руку, але зберіг активність у громадському житті, а  у 2016 році разом з іншими ветеранами АТО пробіг 10-кілометровий маратон у США.

Заступник Черкаського міського голови Юрій Ботнар пояснив мені, що молодь прийшла у гори не для розваги, а щоб засвідчити свій намір захистити Україну від московської аґентури і вчорашніх реґіоналів, змусити владу працювати для українців, усунути олігархів і корупціонерів від впливу на владу та економіку, збудувати могутню національну державу заради майбутнього дітей. Така масова участь молоді у фестивалі засвідчила, що він мав рацію.

Коментарі закриті.