16 серпня, 2019

Фестиваль у пам’ять про нескорених

Члени молодіжної організації „Апостольська чота“ на фестивалі патріотичної пісні „Чорна вишиванка“. (Фото: Іван Кушнір)

БЕРЕЖАНИ, Тернопільська область. – 7 липня на хуторі Кулеби біля Нараєва відбувся фестиваль патріотичної пісні „Чорна вишиванка“. До пам’ятника Борцям за волю України присутні поклали запалені свічки, квіти й вінки шани. Священики відслужили Панахиду-реквієм за полеглими героями-повстанцями.

Дочка Головного командира УПА Романа Шухевича – Марія Шухевич.

Почесними гостями фестивалю були дочка Головного командира УПА Романа Шухевича – Марія Шухевич, ініціятор та організатор фестивалів „Чорна вишиванка“, родич одного з героїв Кулебської трагедії Роман Лопушанський зі Львова, Перший віце-прем’єр-міністер-Міністер економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів, народний депутат України Тарас Юрик.

Також присутніми були представники влади й громадськости Львівської, Тернопільської та Івано-Франківської областей, воїни, пластуни, члени Всеукраїнського братства ОУН-УПА, молодіжної організації „Апостольська чота“ з Городка Львівської области, співаки й поети, зокрема Олександр Шевченко (автор пісні „Чорна вишиванка“), Іван Кушнір, Ярослава Декалюк, Рожеріо Мелло, Степан Середа, Андрій Кришталь та багато інших.

На фестивалі виступили запрошені гості, звучали повстанські, сучасні патріотичні й народні пісні, літературно-музичні композиції. Було представлено експозицію військових відзнак українського війська часів визвольної боротьби (автор експозиції – член Українського філаристичного товариства Степан Пахолко).

Кулеби – одне з місць героїчної слави незламних повстанців. Коли у 1939 році сюди увійшли радянські війська, почалися примусова колективізація, репресії, вивезення родин до Сибіру. На спротив у селах Стратин та Добринів зформувались підпільні групи ОУН, які вдавалися до збройного опору. У ніч з 21 на 22 лютого 1941 року енкаведисти провели масову облаву, щоби знищити підпільників, оточили хутір Кулеби. У нерівному бою загинули Володимир Лопушанський (18 років), Максим Шуран та Григорій Шкапій (по 19 років), Богдан Гульовський та Іван Галай (по 21 року), Василь Солтис (25 років), Григорій Москаль (27 років).

На місці загибелі повстанців на хуторі Кулеби ще в 1941 році земляки насипали символічну могилу, люди таємно її відвідували. Пам’ятник з тризубом був споруджений у селі Стратин в 1942 році. Із приходом більшовиків стратинці перенесли його на кладовище, а тризуб закопали. У 1995 році пам’ятник відновили. А 2002 року під час оранки городу знайшовся і тризуб.

12 липня 1997 року на місці трагедії відбулося освячення пам’ятника борцям за волю України – пам’ятної стели з сімома хрестами, що нагадують птахів, які відлітають у вирій. Ініціятором його відкриття і виконавцем робіт був уродженець села Нараїв, доцент Національного університету „Львівська політехніка“ Юліан Павлів.

Коментарі закриті.