16 липня, 2020

Заява Асамблеї канонічних православних єпископів

11 липня від Української Православної Церкви США до „Свободи” надійшла вміщена нижче заява Асамблеї канонічних православних єпископів щодо перетворення історичного Собору св. Софії в Константинополі на мечеть.

 

Ми, Виконавчий комітет Асамблеї канонічних православних єпископів Сполучених Штатів Америки, протестуємо проти рішення цивільних судів Туреччини, а також чіткого спрямування їх уряду щодо перетворення св. Софії в мечеть. Як громадяни Сполучених Штатів Америки, ми закликаємо наш уряд вжити відповідні засоби щодо скасування цього рішення. Крім того, ми закликаємо турецький уряд повернутися до статусу-кво, згідно з яким св. Софія залишається музеєм, поважаючи як її походження, так і історію.

Навпаки, ця одностороння дія заперечує загальне покликання цього святого і священного місця. Св. Софія належить до всього людства як об’єкт всесвітньої спадщини. Побудований у 537 році за часів правління імператора Юстиніяна, собор уже понад тисячоліття був місцем багатого культурного та духовного надхнення для всіх.

Ми особливо стурбовані неґативними наслідками, які така зміна матиме на релігійний плюралізм в Туреччині, а також на відносини між націями та між релігійними організаціями. Ми закликаємо міжнародне співтовариство запросити Турецьку владу переглянути своє рішення, надаючи всім людям можливість продовжувати насолоджуватися повною та багатою історією та красою цієї видатної пам’ятки. Цей унікальний християнський пам’ятник повинен залишатися відкритим для всіх як знак співіснування та миру між усіма народами доброї волі.

Коментарі закриті.