16 липня, 2020

Про ситуацію із Собором св. Софії

Папа Римський Франциск 12 липня заявив, що ситуація із Собором св. Софії в Туреччині „завдає великої скорботи”, передає видання „Vatican News”. „Море відносить далеко мою думку, до Стамбула. Маю на увазі св. Софію. Це завдає мені великої скорботи”, – сказав Франциск.

10 липня Вищий адміністративний суд Туреч­чини дозволив перетворити Собор св. Софії у Стамбулі у мечеть. Того ж дня Президент Реджеп Таїп Ердоган підписав відповідний указ.

Вселенський Патріярх Варфоломій, духовний провідник Православної Церкви, виступав проти такого кроку. Він заявляв, що „перетворення св. Софії на мечеть розчарує мільйони християн у всьому світі”. Він вказував, що Айя-Софія завдяки своїй сакральності є „життєво важливим центром, де Схід приймає Захід”, і зміна статусу на мечеть „розірве ці два світи”.

Всесвітня рада церков просить Туреччину повернути св. Софії статус музею.

Голова Всесвітньої ради церков Іоанн Саук написав листа Президентові Туреччини Р. Т.  Ердогану з проханням переглянути рішення про позбавлення Айя-Софії статусу музею, висловивши смуток та занепокоєння з приводу рішення змінити статус знаменитої стамбульської св. Софії з музею на мечеть.

Він наголосив, що як музей всесвітньої спадщини „Айя-Софія була місцем відкритости, зустрічей та надхнення для представників усіх націй” і заявив, що статус музею був потужним свідченням прихильности Туреччини до секуляризації суспільного життя. Він закликав Р. Т. Ердогана переглянути рішення в інтересах сприяння порозумінню, співпраці, аби уникнути відновлення старих розбіжностей та ворожнечі.

Раніше Державний департамент США заявив, що розчарований рішенням та з нетерпінням чекає, що Туреччина збереже пам’ятку відкритою для всіх.

Президент Туреччини Р. Т. Ердоган заявив, що думка інших країн не вплине на рішення про зміну статусу собору.

Радіо  Свобода, „Укрінформ”

Коментарі закриті.