13 червня, 2019

Делеґація священиків УГКЦ відвідала Ізраїль

Єпископ Йосип Мiлян та Посол Генадій Надоленко (в центрі) серед учасників вечора. (Фото: Посольство України в Ізраїлі)

БАТ-ЯМА‚ Ізраїль. – В Українському культурному центрі в Ізраїлі 27 березня відбувся вечір, присвячений пам’яті видатного українського громадського і церковного діяча Митрополита Андрея Шептицького.

Посол України в Державі Ізраїлі Генадій Надоленко зазначив, що А. Шептицький зробив важливий внесок у налагодження стосунків між українським та єврейським народами, коли‚ ризикуючи своїм життям рятував євреїв під час Другої світової війни.

На вечорi виступив також голова Пасторально-міґраційного відділу Української Греко-Католицької Церкви (УГКЦ) Єпископ Йосиф Мілян. Він розповів про життя та діяльність А. Шептицького, його контакти з єврейським народом.

Єпископ Йосиф спеціяльно для видання „Ukrainian Jewish Encounter“ розповів про мету візити до Ізраїля з групою священиків: „Ми приїхали, щоб провідати наші греко-католицькі громади, які обслуговує о. Патрік Сов’як. Ми молилися разом з парафіянами‚ а також провели лекцію про А. Шептицького, який особисто рятував євреїв в роки Другої світової війни“.

З єпископом приїхали 72 греко-католицьких священики з центральних областей України. Вони разом молилися і відвідували місця, пов’язані з християнством.

У Ізраїлі існують п’ять греко-католицьких громад – дві в Яффі, дві в Гайфі і одна в Нетанії. Єпископ оцінює число парафіян в кілька тисяч осіб.

„Не усі знайшли нас. Ми маємо інформацію, що в Ізраїлі є багато наших віруючих, які ототожнюють себе з УГКЦ. І ми намагаємося їх знайти і дати їм духовну опіку‚ тому хочемо надіслати до Ізраїля ще одного або двох наших священиків, бо о. Патріку важко служити відразу в декількох віддалених одне від одного містах“, – зазначив єпископ.

Він сказав, що підтримує задум громадської організації „Ізраїльські друзі України“ провести в листопаді-грудні цього року семінар для ізраїльської молоді з обговорення особистості і подвигу А. Шептицького – до 75-річчя від дня його смерти.

„Україна завжди була багатоконфесійною. У Львові було кілька синагог і Митрополит Андрей Шептицький мав чудові стосунки з їх керівниками. Мені розповідали священики, які працювали ще з Шептицьким, що, коли він проїжджав через різні містечкі, то євреї виносили сувої Тори і він цілував ці сувої. Шептицький був особою екуменістичного діялогу, який випередив рішення Ватиканських Соборів 1960-их років про такий діялог“, – зазначив Й. Мілян.

Після виходу УГКЦ з підпілля Й. Мілян був призначений до парафії села Унів та навколишніх сіл Золочівського району. В червні 1996 року отримав ступінь маґістра богослов’я. Докторська праця – „Християнська формація мирян у світлі писань Митрополита Андрея Шептицького“. У 2009 році Папа Бенедикт XVI благословив призначення Й. Міляна єпископом-помічником Київської архиєпархії.

Коментарі закриті.