13 червня, 2019

Михайло Герець – „з Україною в серці“

ЛУЦЬК. – В Музеї історії Луцького братства відбулась 9 квітня презентація книги Михайла Гереця „У світ широкий з Україною в серці“, яка побачила світ 2018 року у видавництві „Смолоскип“.

На фактах життя і діяльности М. Гереця зосереджували увагу учасники презентації. Ведучим був директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк. Виступали історики Тарас Літковець, Петро Троневич, завідувачка Музеєм історії Луцького Братства Олена Бірюліна, настоятель Братського храму о. Василь Клочак, завідувачка відділом обласної бібліотеки ім. Олени Пчілки Алла Понагайба, Андрій Бондарчук. Вони підкреслювали важливість видання для читачів, особливо молодих, яке на прикладі автора книги вчить як треба служити, любити, дорожити Україною.

Уродженцю села Люб’язь Любешівського району, громадянинові США, який вимушено покинув країну в 1944 році, колишньому воякові УПА, членові Уряду УНР в екзилі 93-річному М. Герецю вперше в історії відродженого Луцького Хрестовоздвиженського Братства присвоєно звання почесного братчика.

Коли після проголошення незалежности України голова Уряду УНР в екзилі Микола Плав’юк у 1992 році передавав свої уповноваження першому Президентові України Леонідові Кравчукові‚ у складі делеґації перебували Михайло Герець з дружиною Аллою.

У 1944 році сотня УПА „Мазепи“‚ у складі якої були брати Михайло та Олександр Гереці, змушена була перейти кордон. У 1949 році М. Герець потрапив у США. Працював на різних роботах‚ став інженером-будівельником, здобув вчений ступінь кандидата наук. Разом з тим допомагав американцям краще пізнати історію, мову, культуру, звичаї України‚ створив перший гурток для розвитку українського мистецтва, який отримав державну допомогу штату. Департамент штату Ню-Йорк визнав українську мову, як одну з модерних, фінансованих для вивчення. Інформацію про Голодомор 1932-1933 років вдалось залучити до програми навчання у середніх школах штату, видано підручник.

М. Герець – голова Дослідної Фундації ім. Олега Ольжича, яка надала допомогу Україні в різних формах на 460 тис. дол. Заснував і був головою організації Американське Православне Товариство св. ап. Андрія Первозваного, головою якого був 17 років. За час головування М. Гереця Товариство надало Україні допомогу на 730 тис. дол.

Якраз на цей час припадає співпраця цього Товариства і Луцького Братства‚ фінансування ремонту будівель уховних семінарій, академій, надання богословської літератури, комп’ютерної техніки, стипендій для окремих семінаристів, відродження зруйнованих і будівництво нових храмів. Лише на відбудову Свято-Михайлівського Золотоверхого Собору в Києві було надіслано 105 тис. дол. А коли Росія розв’язала війну з Україною, М. Герець дуже багато зробив, аби допомогти полку „Азов“, який мужньо протистояв ворогові.

Надійною опорою у діяльності М. Гереця є його дружина Алла з Полтавщини.

Презентація книжки відбудеться також у Волинській Православній Богословській Академії Луцька.

Коментарі закриті.