13 червня, 2019

Друзі радіології допомагають Україні

Д-р Лев Волянський та Уляна Супрун. (Фото: Тетяна Ялинська)

Понад 95 відс. всіх медичних діягноз ставлять завдяки радіології – галузі медицини, яка займається візуалізацією внутрішніх органів. Завдяки новітнім технологіям лікарі нарешті мають змогу заглянути всередину мозку та серця, оцінити будову та функції нашого тіла та поставити правильну діягнозу. В минулому це здавалось вченим фантастикою, адже вивчати анатомію можливо було лише під час операцій або розтинів.

Розквіт радіології почався з 1970-их років від введення в клінічну практику магнетно-резонансної томографії (МРТ) і комп’ютерної томографії (КТ). В 1990-их роках без томографічних сканерів в розвинених країнах вже неможливо було уявити повноцінну роботу жодної великої клініки.

Hа той час стан охорони здоров’я в Україні був важким – після розвалу СРСР дуже мало ресурсів залишилось на введення інновацій та придбання обладнання, післядипломну освіту лікарів. В арсеналі радіологів були рентґенапарат та прилад ультразвукової діягностики – незамінні при постановці багатьох діягноз, але без значних додаткових можливостей томографічних сканерів.

Щоб підтримати розвиток радіології, а також з метою створення та поширення україномовних матеріялів для її вивчення, в 1992 році було створено благодійну організацію „Друзі радіології в Україні“ („The Friends of Radiology in Ukraine”). Її засновником став Пол Кеп, американець українського походження, на той час – керівник Американської комісії з сертифікації лікарів-радіологів.

Виконувач обов’язків Міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, яка є радіологом за спеціялізацією, також була однією з засновників „Друзів”.

В 1996 році член організації, Лев Волянський спільно з катедрою променевої діягностики Львівського національного медичного університету (на той час – медичного інституту) розробив програму конференції „Радіологічна школа” з метою безкоштовного навчання українських лікарів-радіологів. В 1998 році проф. Юрій Іванів долучився до організації конференції та запропонував нову назву курсу – „Практичні питання в сучасній клінічній візуалізації”.

Він згадує про початки співпраці:

„Із самого початку Міжнародна школа-семінар „Практичні питання” користувалися великим інтересом. В 2000 році вона відбувалася як паралельний навчальний курс від з’їзду Світової Федерації Українських Лікарських Товариств. Основні організаційні зусилля взяв на себе проф. Лев Волянський. Йому вдалося залучити до лекторської роботи багатьох видатних радіологів із США. Особливо вражаючим було те, що всі лекції американськими професорами були прочитані доброю українською мовою. І це було у ті часи, коли українська мова рідко звучала на загальноукраїнських медичних форумах і семінарах. Лекції американських лікарів, прочитані по-українськи, розвінчували міт про неспроможність викладати „високі матерії” нашою мовою. Крім того, стиль викладу матеріялу разюче відрізнявся від того, що панував у ті часи у нас, в Україні. Лекції професорів Лариси Біланюк і Мирона Позняка відразу запам’яталися тим, що були багато ілюстровані прозірками, опиралися на багатий власний досвід, були побудовані досконало методично.

Звичайно‚ були на початках і певні проблеми. Рівень лекцій і їх тематика часом значно перевищувала практичні запити, які мали українські лікарі у ті часи. Обговорення можливостей КТ і МРТ тоді, коли в усій Україні було всього декілька таких діягностичних апаратів, швидше давало уявлення нашим лікарям про ці методики, не маючи практичного застосування. Однак з часом ситуація змінювалася і все більше українських радіологів починали глибше розуміти технологічну розмову і брати участь в активному обговорення питань, які висвітлювалися у лекціях запрошених лікарів і професорів.”

З 1996 року захід проводили кожних два роки, з перервою в 2014 році через російське вторгнення на територію України.

Від початку заснування близько 4‚000 українських медиків відвідали конференцію. Традиційно вона проводиться у Львові, тому більшість відвідувачів – з західньої України, проте багато лікарів приїжджають і з більш віддалених областей.

Конференція „Практичні питання в сучасній клінічній візуалізації” була відзначена Асоціяцією радіологів України; в 2019 конференція була проведена в Києві спільно з Національним конґресом „Радіологія в Україні“, завдяки чому захід став доступнішим для багатьох лікарів зі східньої та центральної України. Президент Асоціяції радіологів України Тетяна Ялинська і колишний президент Ірина Дикан доклали багато зусиль, щоб об’єднати два заходи. Конференція має акредитацію Міністерства охорони здоров’я України.

В 2015 році голова Міжнародної просвітницької програми ім. Енн Озборн від Американської асоціяції неврорадіології Волтер Кухарчук запропонував Л. Волянському співпрацю. З того часу Американська асоціяція неврорадіології є спонзором щорічних візит американських експертних викладачів до України.

Першими відвідали Україну Дон Шомер (Anderson Cancer Center) та Джонатан Морріс (Mayo Clinic). Кожен прочитав багато доповідей в 2015 році. В 2016 році Джеймс Абрагамс (Yale University) та Ларрі Ґінзберґ (Anderson Cancer Center) відвідали Україну. Д. Шомер також повертався в 2016, 2017 та 2018 роках разом з багатьма колеґами. В 2017 році на конференції доповідали Ґреґ Захарчук (Stanford University) та Френк Лекса (University of Arizona). В 2018 та 2019 роках також доповідав Раджан Джейн (New York University). В 2019 році приймали Емі Джуліано (Harvard Medical School), Норіко Саламон (University of California, Los Angeles), Марію Ґуле-Монро (MD Anderson Cancer Center), Ану Франческі (Stony Brook University), Бруно Полісені (University of Iowa), інших видатних американських радіологів.

На доповнення до програми було створено двотижневий курс лекцій та інтерактивних семінарів, які проводяться з підтримкою Юрія Паламарчука в Медичному центрі св. Параскеви.

Практично всі лекції, які читали доповідачі на конференціях протягом останніх років‚ доступні в українському перекладі на інтернет-сторінці friendsofradiologyinukraine.org та на сторінці Фейсбуку „Friends of Radiology in  Ukraine“ котрі створив Іван Волянський, син проф. Л. Волянського. Лекції користуються чималим попитом – деякі вже мають понад 18 тис. переглядів!

Проєкт є дуже корисним для молодих радіологів, які можуть перейняти досвід американських колег у своїй країні, дізнатись про можливості співпраці та стажування, адже, на жаль, не кожен має можливість відвідати конференції в США чи Европі.

Треба подякувати Л. Волянському, Ю. Іванову та всім, хто допомагав в організації проєкту протягом 23 років. За ці роки ми побачили багато позитивних змін та розвиток української радіології та медицини в цілому, зокрема завдяки проведенню міжнародних конференцій та семінарів.

Коментарі закриті.