21 вересня, 2018

Головний об’єкт критики

Зі щирої поваги до наших читачів‚ радимо їм на весь передвиборний період в Україні запастися терпінням і внутрішньою невразливістю на інформації‚ що стосуватимуться кандидатів на президентський пост і тих сил‚ котрі за ними стоять. Оскільки в сьогоднішній українській політиці нема святих‚ то не варто нічому дивуватися і далеко не все треба брати за чисту монету. На жаль‚ ми не маємо можливости перевіряти на правдивість кожне повідомлення‚ спростовувати чи потверджувати оприлюднені в пресі чи в телепрограмах компрометуючі того чи іншого діяча матеріяли. Тому читаймо все‚ що можна прочитати‚ слухаймо все‚ що можна почути‚ але залишаймося кожен при своїй власній думці.

Як і слід було очікувати‚ головним об’єктом передвиборної критики став Президент України Петро Порошенко. Якщо претендентів на його крісло знайдеться 20‚ то це означатиме‚ що камінці в його город полетять з усіх двадцятьох боків. „Камінці“ – це зам’яко сказано. Чинний президент – й так воно не тільки в Україні – є в очах електорату найбільш помітною‚ найбільш впізнаваною постаттю‚ й аби цю його перевагу невтралізувати‚ будуть застосовуватися найнеймовірніші способи – від найцинічнішого до найсмішнішого.

9 вересня інтернет-видання „ОРД“ (Оперативно-розшукова діяльність) вмістило на своїй веб-сторінці сенсаційне журналістське розслідування під заголовком „Медведчук і Порошенко вступили у змову задля збереження влади“. Далі в тексті: „…Медведчук і Порошенко мають спільний бізнес на зрідженому газі. Тобто‚ вони є бізнес-партнерами‚ спільно ведуть свої справи. Тож немає нічого дивного‚ що вони разом розробили новий сценарій‚ згідно з яким їхній вплив і прибутки мають зрости. За задумом партнерів‚ вони мають розділити навпіл Україну‚ піднявши обурення людей щодо публічної проросійської політики Медведчука. Обурений народ має піти за Порошенком‚ який‚ за домовленістю з Медведчуком‚ публічно буде критикувати „кума Путіна“. Тих людей‚ хто не схоче йти за Порошенком‚ будуть „таврувати“ прихильниками Медведчука та Росії. Задум за рівнем цинізму просто вражає, але він вже почав утілюватися в життя. Все почалося з начебто випадкової появи інформації про те, що Медведчук став власником каналів „112“ та „News One“… За домовленістю‚ Порошенко буде лише робити вигляд, що буде боротися з цими каналами та російською пропаґандою, насправді ж він не буде нічого робити по суті, і канали спокійно будуть працювати до виборів. В результаті цього пляну вони мають розділити між собою усіх виборців за принципом „Ти за Медведчука чи проти?“‚ якщо проти‚ то за Порошенка. Третього не дано“.

При цьому автор в „ОРД“ (звернімо увагу – непідписаний) посилається на свідчення депутата Верховної Ради Віктора Чумака‚ який рік тому залишив парляментську фракцію „Бльок Петра Порошенка“‚ оскільки також братиме участь у президентських виборах як один з кандидатів: „Медведчук – не тільки кум Путіна, але ще й друг Порошенка. Не забувайте, що Порошенко прийшов у політику в 1998 році 11-им номером у списку партії Медведчука СДПУ(о). Я про це добре пам’ятаю…“. 

Тепер повправляймося трохи в конспірології. Що всі політики в Україні добре знаються між собою і якось уживаються‚ не стріляючи один в одного при зустрічі – це не підстава для підозр. Певна річ‚ П. Порошенко добре знайомий з В. Медведчуком. А тепер подивімося на цю „маленьку“ різницю між ними: перший тягне Україну в спасенному західньому напрямі‚ до Европейського Союзу‚ до НАТО‚ другий – на схід‚ до путінської Росії. Чи це не важливіше‚ ніж „спільний бізнес на зрідженому газі“?

„Задум за рівнем цинізму просто вражає“ – пише „ОРД“. Так‚ це правда – до якої фантасмагорії вдаються опоненти П. Порошенка‚ аби обмежити його аґітаційні можливості перед виборами. Передусім їм треба захистити від справедливої критики головні проросійські телеетери в Україні – канали „112“ і „News One“. Саме для цього „розслідувачі“ з „ОРД“ заздалегідь придумали спосіб шантажу: хто називатиме ці телеканали проросійськими‚ той‚ значить‚ втілює „хитрий плян“ П. Порошенка і В. Медведчука.

Подібно до того‚ що „ОРД“ має цілу довготривалу антипорошенківську програму. Бо ось 12 вересня на цій же веб-сторінці з’явилася стаття „Чому ми не будемо голосувати за Порошенка“. Її автором є небезвідомий Василь Базів‚ колишній заступник В. Медведчука в Президентській адміністрації часів Леоніда Кучми.

Вже одне це змушує засумніватися у „змові“ П. Порошенка і В. Медведчука.

Коментарі закриті.