21 вересня, 2018

У Львові зустрілися вчителі закордонних шкіл українознавсва

Учасники Першого світового форуму українознавчих суботніх та недільних шкіл. (Фото: СКУ)

ЛЬВІВ. – 17-22 серпня у Національному університеті „Львівська політехніка” відбувся Перший світовий форум українознавчих суботніх та недільних шкіл. Його співорганізатором була Світова Координаційна Виховно-Освітня Рада (СКВОР) Світового Конґресу Українців (СКУ) під патронатом Марини Порошенко, дружини президента України та голови ради Благодійного фонду Петра Порошенка і Українського культурного фонду.

Форум проведено згідно з Меморандумом про співпрацю між СКУ і Міжнародним інститутом освіти, культури та зв’язків з діяспорою (МІОК) Національного університету „Львівська політехніка”. 

Форум продовжив закладену понад 50 років тому традицію збирати учителів та освітян діяспори, щоб поділитися надбаннями і успіхами та обговорити виклики щодо навчання української мови поза межами України.

У форумі взяли участь учителі українських шкіл з Австралії, Азії, Африки, Европи та Америки, які представили 35 країн світу, а також науковці та тренери з України, які поділилися з учасниками форуму своїм педагогічним та науковим досвідом.

17 серпня під час урочистого відкриття президент СКУ Евген Чолій шляхом відеозвернення привітав його учасників та гостей, включно й Міністра освіти і науки України Лілію Гриневич та начальника Управління з питань закордонного українства та гуманітарного співробітництва Міністерства закордонних справ України Ларису Дір.

Цього ж дня під час V Міжнародної конференції „Українська мова в світі” голова СКВОР д-р Оксана А. Винницька-Юсипович виступила з програмною доповіддю на тему „Навчання української мови як частина загальної шкільної програми відповідно до державних стандартів країни проживання – заклик до дії”. У ході виступу вона привернула увагу до того, як забезпечити в світі безперервний розвиток української мови як рідної, враховуючи мовну політику держав проживання українців.

18-22 серпня у Лябораторії творчих ідей відбулися представлення та майстерні, які провели освітяни-практики суботніх та недільних шкіл Оксана Герич, Оксана Левицька, Уляна Плавущак-Підзамецька, Іванна Плахотнюк, Надія Прокопчук, Тетяна Сунак (всі з Канади), Христина Васильків-Піхманець (США), Юлія Ковалевська-Гауґлянд (Норвегія) та Галина Барляк (Італія).

22 серпня, в останній день форуму, д-р О. А. Винницька-Юсипович у своєму заключному виступі висловила подяку директорці МІОК Ірині Ключковській та всій команді за велику організаційну роботу щодо проведення форуму, учасники подарували команді МІОК квіти та заспівали „Многая літа”.

 

Коментарі закриті.