30 листопада, 2018

В Україні впроваджено воєнний стан 

Ушкодження корабля „Бердянськ“ пострілом з АК-630 — шестиствольної корабельної 30-мм зенітної автоматичної артилерійської установки. (Фото: „Українська правда“)

КИЇВ. – Верховна Рада 26 листопада схвалила указ президента про запровадження режиму воєнного стану строком на 30 діб: від 26 листопада до 26 грудня. Воєнний стан введений не на всій території України, а у Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, Донецькій, Запорізькій, Херсонській областях, а також у внутрішніх водах України Азово-Керченської акваторії.

Воєнний стан вводиться з метою створення умов для здійснення органами державної влади, військовим командуванням, органами місцевого самоврядування заходів для відсічі збройній аґресії та забезпеченню національної безпеки. На рівні областей та органів місцевого самоврядування плянується створити ради оборони.

У Симферополі почалися суди за звинуваченням у порушенні кордону Росії над українськими моряками, що перебували на кораблях, захоплених Росією. Запобіжні заходи на 27 листопада обрані вже для 12 українців. Під арешт направлені Андрій Оприско, Сергій Цибізов, Юрій Будзило, Володимир Терещенко, Віктор Беспальченко, Володимир Варимез, Михайло Власюк, Богдан Головаш, Сергій Чуліба, Владислав Костишин, Сергій Попов і Роман Мокрюк. Моряки перебуватимуть під арештом до 25 січня 2019 року. Загалом на українських кораблях перебували 24 українці. Троє з них поранені. Їм надали медичну допомогу. Також арештовані поранені моряки Андрій Артеменко, Андрій Ейдер та Василь Сорока. Їх також взяли під варту на два місяці — до 25 січня.

Захопленим українським морякам загрожує до шести років позбавлення волі.

Українська прокуратура визнала захоплених українських моряків військовополоненими. Командир корабля „Бердянськ“ старший лейтенант Роман Мокряк відмовився відповідати на питання співробітників Федеральної служби безпеки Росії та „зізнатись“ на відео у не вчинених ним злочинах. 

26 листопада Рада безпеки ООН почала термінове засідання у зв’язку із загостренням ситуації в Керченській протоці. Рада безпеки забльокувала пропозицію Росії про проведення „засідання про порушення її державних кордонів“. Це означало, що засідання проводиться на вимогу України.

Засідання ООН почалося з виступу постійного представника США при ООН Нікі Гейлі, яка виступила на підтримку суверенітету України і закликала членів Ради голосувати проти будь-якого рішення, яке запропонує Росія.

Франція, Нідерлянди, Польща, Швеція і Великобританія закликали Росію звільнити захоплені українські кораблі. 

Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко у своєму виступі нагадав російській делеґації в Раді безпеки, що міжнародна спільнота не визнала російської анексії Криму, тому Україна не могла порушити там державного кордону РФ під час останнього інциденту в Чорному морі.

Генеральний секретар ООН Антоніо Ґутереш висловив стурбованість у зв’язку з ескаляцією напруження між Росією і Україною та закликав поважати суверенітет і територіяльну цілісність України у її міжнародно визнаних кордонах.

„ООН просить Росію та Україну утриматися від ескаляції насильства та максимально стримати інцидент у Керченській протоці“‚ – заявила під час термінового засідання Ради безпеки ООН заступник Генерального секретаря ООН із політичних питань Розмарі Дікарло. 

 

Коментарі закриті.