30 листопада, 2018

Росія напала на кораблі України

Український військовий катер „Бердянськ“ – один із захоплених у Криму. (Фото: Радіо Свобода)

КИЇВ. – 25 листопада російські військові кораблі забльокували у Керченській протоці, обстріляли та захопили три кораблі Військово-Морських Сил України. Малі броньовані артилерійські катери „Бердянськ“ і „Нікополь“ уражені вогнем і втратили хід, рейдовий буксир „Яни Капу“ тараном примушений до зупинки. Російські військові відбуксирували захоплені кораблі в Керч. Шестеро українських військовослужбовців поранені. 

Українська сторона стверджує, що заздалегідь повідомила росіян про те, що два броньовані українські катери та буксир йтимуть з Одеси до Маріюполя Керченською затокою. У Москві ж заявляють, що українська сторона порушила кордон.

У зв’язку з надзвичайними подіями в Азовському морі Президент Петро Порошенко скликав Воєнний кабінет. 26 листопада після півночі на засіданні Ради Національної Безпеки та Оборони (РНБО) було ухвалене рішення про підготовку до запровадження воєнного стану в Україні. 26 листопада оприлюднено указ Президента П. Порошенка про введення в дію рішення РНБО від 26 листопада „Щодо надзвичайних заходів із забезпечення державного суверенітету і незалежности України та введення воєнного стану в Україні“. Рішення РНБО містить 12 пунктів‚ з них останній – таємний.

П. Порошенко заявив, що, відповідно до Конституції, підтримує рішення військового кабінету звернутися до Верховної Ради з проханням розглянути введення воєнного стану в Україні. Він заявив, що з боку України це була звичайна операція для переміщення українських кораблів до пункту дислокації у Маріюполі та Бердянську. 

„Україна дуже суворо ставиться до виконання взятих на себе зобов’язань, – заявив він. – Ми звертаємося до всієї проукраїнської світової коаліції: маємо об’єднати зусилля. Запровадження воєнного стану жодним чином не передбачатиме дій за межами суверенної території України. Воєнний стан не означає оголошення війни. Він запроваджується виключно для оборони України“.

26 листопада П. Порошенко провів телефонну розмову з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенберґом й закликав посилити міжнародний тиск на Росію задля негайного звільнення українських моряків та кораблів. Є. Столтенберґ висловив підтримку територіяльної цілісности та суверенітету України і закликав Росію дотримуватися норм міжнародного права та свободи судноплавства в акваторії Азовського та Чорного морів. П. Порошенко і Є. Столтенберґ домовилися про термінове скликання надзвичайного засідання Комісії Україна-НАТО через аґресію Росії.

„НАТО повністю підтримує суверенітет України та її територіяльну цілісність, включно із навіґаційним правом в її територіяльних водах. Ми закликаємо Росію забезпечити безперешкодний доступ до українських портів у Азовському морі, згідно із міжнародним правом“, – йдеться у заяві речниці НАТО Оани Лунґеску.

26 листопада Міністерство закордонних справ України висловило категоричний протест Російській Федерації у зв’язку зі збройним нападом та захопленням українських військових катерів „Бердянськ“, „Нікополь“ та буксира „Яни Капу“, а також пораненням та захопленням у полон членів їхніх екіпажів.

Україна вимагає невідкладно надати медичну допомогу пораненим військовослужбовцям, забезпечити їхнє негайне безпечне повернення на батьківщину, а також повернути захоплене військове майно та компенсувати українській стороні завдані їй збитки.

Україна має намір скликати Раду Безпеки ООН, аби обговорити ситуацію в Азовському морі. Про те, що Посол України при ООН Володимир Єльченко звернувся з цим проханням до Посла Китаю, який головує в Радбезі, повідомила перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко. Европейський Союз закликав Росію діяти із максимальною стриманістю, а в НАТО хочуть, аби Москва забезпечила доступ до українських портів в Азовському морі. У Евросоюзі зазначили, що будівництво мосту у Керченській протоці відбулося без згоди України і стало ще одним порушенням суверенітету та територіяльної цілісности України.

 

Коментарі закриті.