22 лютого, 2019

Владика Борис Ґудзяк призначений на Митрополита Філядельфійського

Владика Борис Ґудзяк виступає на Майдані Незалежности під час Революції Гідности.

ВАТИКАН. – 18 лютого в Апостольській Столиці повідомили, що Святіший Отець Франциск благословив рекомендацію Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви (УГКЦ) та призначив Владику Бориса Ґудзяка, єпископа Паризької єпархії св. Володимира Великого митрополитом і архиєпископом Філядельфійської митрополії УГКЦ в США. 

Апостольським адміністратором Паризької єпархії призначено Владику Гліба Лончину з єпархії Пресвятої Родини в Великобританії та Ірляндії з осідком у Лондоні. 

Владика Борис очолює єпархію св. Володимира Великого, що служить вірним греко-католикам у Франції, Бельгії, Нідерляндах, Люксембурзі та Швайцарії, з 19 січня 2013 року. Саме тоді Папа Бенедикт XVI підніс Апостольський екзархат українців-католиків у Франції до статусу єпархії, і Владика Борис став її першим єпархом. До того він мав служіння Апостольського екзарха, на яке був призначений 21 липня 2012 року. 

Владика Борис Ґудзяк

Єпископську хіротонію Владика Борис отримав 26 серпня 2012 року в катедральному соборі св. Юра у Львові, а інтронізація відбулася 2 грудня 2012 року в соборі Паризької Богоматері. До початку єпископського служіння був організатором і ректором Українського Католицького Університету у Львові, а після хіротонії став його президентом.

Владика Борис народився у США в родині біженців-міґрантів з України, навчався в університеті в Сиракюз та в Римі під омофором Патріярха Йосифа Сліпого. Докторський ступінь зі славістики та візантиністики здобув у Гарвардському університеті.

Апостольський екзархат св. Володимира Великого з осідком у Парижі було проголошено 1960 року для забезпечення духовних потреб українців греко-католиків, які після Другої світової війни осіли в Західній Европі. Протягом останніх двох десятиліть кількість вірних екзархату, а згодом єпархії, значно зросла з огляду на нову хвилю міґрантів з України. Протягом шести років служіння Владики Бориса кількість парафій та душпастирських осередків зросла з 20 до 44, а священиків – з дев’яти до 23. Вперше в історії УГКЦ єпархія налагодила систематичну душпастирську діяльність в Нідерляндах, Швайцарії та Люксембурзі. 

2013 року за гроші українських жертводавців єпархія придбала храм у містечку Санліс під Парижем, де в XI ст. мешкала донька князя Ярослава Мудрого Анна, королева Франції. Там діє парафія свв. князів страстотерпців Бориса і Гліба та Культурний центр Анни Київської. 

Історія Філядельфійської митрополії, яку відтепер очолить Владика Борис, сягає 1913 року, коли Папа Пій X створив ординаріят для вірних східнього обряду і призначив Владику Сотера Ортинського ординарієм. Перша ж парафія на території архиєпархії в Шенандоа, Пенсильванії,  була заснована у 1884 році. 1924 року ординаріят піднесли до статусу екзархату, а 1958 екзархат – до статусу митрополії.

Поставлення нового митрополита відбудеться 4 червня 2019 року в соборі Непорочного Зачаття у Філядельфії. 

Коментарі закриті.