22 лютого, 2019

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

США збільшують допомогу Україні 

ВАШІНҐТОН. – 16 лютого Президент США Дональд Трамп підписав схвалений Конґресом бюджетний пакет законодавчих актів, який суттєво збільшує допомогу Україні на 2019 рік – майже до 700 млн. дол. Пакет включає закон щодо асиґнувань Державного департаменту, закордонних операцій та суміжних програм на 2019 фінансовий рік. Переважну частину додаткових коштів, буде спрямовано на надання військово-технічної підтримки Україні. (Посольство України в США)

Кузьо критикує Тимошенко

БРЮСЕЛЬ. – Занепокоєння Вашінґтону і Брюселю з приводу кандидатури колишнього прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко на посаду президента є результатом браку ясности щодо її внутрішньої і зовнішньої політики, заявив 14 лютого політолог Тарас Кузьо у статті для видання „EUObserver“. Він нагадав, що після Евромайдану партія Ю. Тимошенко „Батьківщина“ різко виступала проти ключових змін, пов’язаних із умовами Міжнародного Валютного Фонду, США та Евросоюзу. Нещодавно вона грубо розкритикувала д-р Уляну Супрун, яка викорінює корупцію у сфері охорони здоров’я, здивувавши багатьох словами, що У. Супрун родом зі США „поставлена іноземцями, щоб проводити експерименти над українцями“. „Суперечливі позиції Ю. Тимошенко призводять до питань про те, в який бік вона вестиме Україну, якщо стане президентом“, – вважає Т. Кузьо. (Радіо Свобода)

Канада дає гроші на вибори

ОТАВА. – Проведення відкритих та чесних виборів в Україні є зовнішньополітичним пріоритетом для Канади, яка направляє своїх спостерігачів до країни. Про це Міністер закордонних справ Канади Христя Фріланд сказала 16 лютого в ході Українського обіду, що відбувся у Мюнхені. „Ми витратимо 25 млн. до. на підтримку українських виборів. 50 канадських спостерігачів прибули в Україну цього тижня, й вони будуть в Україні до виборів, ще більш як 100 канадців прибудуть в Україну до самих виборів“, – заявила Х. Фріланд. („Укрінформ“)

Держава віддала „Укренерґо“

КИЇВ. – 15 лютого Міністер фінансів України Оксана Маркарова підписала наказ про перетворення державного підприємства „Укренерґо“ на акціонерне товариство. Міністерство розпочало приведення у відповідність всіх договорів з міжнародними фінансовими організаціями для прискорення вибірки фондів і проґресу в здійсненні проєктів, які підвищать ефективність роботи. („Укрінформ“)

Можливі зміни у церковному календарі

ЧЕРНІВЦІ. – Митрополит Київський і всієї України Епіфаній не виключає перенесення деяких церковних свят. Про це він заявив 16 лютого під час візити на рідну Буковину. „Ми будемо поступово, тверезо, втілювати певні реформи в житті Церкви. Це не буде відбуватися швидкими темпами. Але я вірю, що навіть у питанні календаря, який теж не є догмою, ми можемо приймати відповідні зміни. Як тільки побачимо, що суспільство готове до цих змін. Але це покищо не на часі. Ми повинні проводити просвітницьку роботу, пояснювати, щоб український народ розумів, що календар – це не догма“‚ – сказав митрополит. („Укрінформ“)

Пенсії підвищать 1 березня 

КИЇВ. – З 1 березня розмір пенсійних виплат зросте на 17-20 відс. Про це заявив 16 лютого Віце-прем’єр-міністер України Павло Розенко. „Це одна з найголовніших позицій реформи, яку було запроваджено. Тепер, незважаючи ні на що, у березні місяці, щороку 1 березня буде проводитися осучаснення пенсійних виплат. Це вперше за останні п’ять-сім років ми прийшли до такого процесу, коли можемо ґарантувати осучаснення пенсій всім категоріям громадян“, – заявив П. Розенко. (Урядовий портал)

Подбали про поранених левів

ЗАПОРІЖЖЯ. – У Запоріжжі знайшли притулок і порятунок хижаки-переселенці, в тому числі з Донецької области. Центр реабілітації диких тварин створено у місті Василівка, за 60 кілометрів від Запоріжжя. Тут живуть колишні циркові артисти, екзотичні домашні улюбленці, хижаки-переселенці, яких привезли з Донецької области. Господарі Центру реабілітації – Олександр та Олена Пилишенки. Сьогодні у Пилишенків є тигри, леви, ведмеді, пантера, єнотовидні собаки та багато інших тварин. („Укрінформ“)

Шахрай ошукав пенсіонерів

КИЇВ. – 16 лютого столичні поліцаї викрили шахрая, який ошукав понад 20 пенсіонерів, виманивши у них гроші ніби на установку газового лічильника. Було затримано 26-річного місцевого мешканця, який називався працівником газової служби та пропонував зі знижкою встановити лічильник. Пенсіонери погоджувалися і віддавали гроші. („Укрінформ“) 

Представили роман про Липинського 

ВІДЕНЬ. – Українська письменниця Тетяна Малярчук 15 лютого представила у Відні німецький переклад свого роману „Забуття“. Центральною постаттю твору є В’ячеслав Липинський, який став українським політиком і дипломатом, очоливши, зокрема, перше Посольство Української держави у Відні. 22 грудня 2018 року у віденському готелі „Bristol“ за сприяння Посольства України в Австрії було урочисто відкрито меморіяльну дошку на згадку про першу українську дипломатичну місію у Відні, яка саме в цьому готелі почала свою роботу 100 років тому. („Укрінформ“)

Манґера випустили під заставу

КИЇВ. – 15 лютого голова Херсонської обласної ради Владислав Манґер, якого підозрюють в організації вбивства активістки Катерини Гандзюк, вийшов з слідчого ізолятора під заставу. Суд вилучив у В. Манґера закордонні пашпорти, але він може пересуватися територією України. „Я повністю готовий допомагати й спрацювати, скільки це буде потрібно слідству“, – сказав В. Манґер. Його адвокат Дмитро Ільченко заявив, що вніс заставу за свого підзахисного у розмірі 2.5 млн. грн. У ході суду сам В. Манґер ще раз наголосив, що не був знайомий із К. Гандзюк та не мав із нею конфліктів. (ВВС)

Мосійчук проти Супрун

КИЇВ. – 15 лютого Окружний адміністративний суд Києва почав розглядати по суті позов депутата від Радикальної партії Ігоря Мосійчука до виконувачки обов’язків Міністра охорони здоров’я Уляни Супрун щодо відсутности у неї уповноважень міністра. На самому початку засідання суддя Сергій Каракашьян заявив про самовідвід і пішов у дорадчу кімнату готувати рішення. Суд задовольнив самовідвід. 18 лютого призначено нового суддю – Тетяну Скочок. У. Супрун нагадала, що роботу міністерства було розбльоковано і вона змогла підписати накази щодо розвезення ліків по областях та відправлення пацієнтів для лікування за кордон. (ВВС)

Визначено найкращі книжки

КИЇВ. – 8 лютого в Українському домі відбулася 20-та церемонія нагородження переможців Всеукраїнського конкурсу „Книжка року“. Нагороду у підномінації „Краєзнавча і туристична література‚ етнографія‚ історія повсякдення‚ дорожні нотатки“ здобула книжка видавництва „Критика“ „Криптадії Федора Вовка: винайдення сороміцького. Етнографія сексуальности на межі XIX–XX століть“ (упорядниці Марія Маєрчик, Олена Боряк). Ще три книжки ввійшли до коротких списків: „Анти-імперський вибір. Постання українсько-єврейської ідентичности“ та „Штетл. Золота доба єврейського містечка“ Йоганана Петровського-Штерна, а також „Спадщина Кобзаря Дармограя: джерела, типологія та інтертекст Шевченкових повістей“ Олександра Бороня. („Критика“)

Коментарі закриті.