1 березня, 2019

Ікони стали символом перемоги над смертю

Виставку ікон відкривають (зліва): Архиєпископ Даниїл, Генадій Друзенко, Олександр Клименко, Митрополит Антоній. (Фото: Левко Хмельковський)

САВТ-БАВНД-БРУК‚ Нью-Джерзі. – 20 лютого в будинку Сестрицтва Покрови Божої Матері (голова Леся Сівко) при Українській православній церкві св. Андрія Первозваного було урочисто відкрито виставку ікон, намальованих на дошках скринь від набоїв, які залишися на полях боїв з російським аґресором на Донбасі. У відкритті взяли участь Митрополит Української Православної Церкви США й усієї діяспори Антоній, Архиєпископ УПЦ США Даниїл, організатори виставки – голова Наглядової ради Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. Миколи Пирогова Генадій Друзенко і автор ікон художник Олександр Клименко. Вони розповіли про історію шпиталю і створення виставки. 

Шпиталь ім. Миколи Пирогова є найбільшим неурядовим проєктом із залучення цивільних медиків до надання медичної допомоги в зоні проведення операції Об’єднаних сил в окремих районах Донецької та Луганської областей, який здійснює Благодійний фонд „Перший добровольчий мобільний шпиталь ім. Миколи Пирогова“ у співпраці з Міністерством охорони здоров’я України, Міністерством оборони України, Генеральним штабом Збройних Сил України, з підтримкою Ради національної безпеки та оборони України.

На сьогодні це єдиний медичний проєкт, що діє в зоні бойових дій у повній відповідности до вимог українського законодавства. Медики-добровольці шпиталю працювали у 49 місцях у Донецькій та Луганській областях – як у містах і селах, так і в польових умовах та біля контрольних пунктів в’їзду-виїзду на лінії розмежування. З понад 480 добровольців, що впродовж 2014-2018 років працювали в зоні війни, 88 отримали статус учасника бойових дій, сотні – статус учасника війни, багато були відзначені державними та відомчими нагородами.

Восени 2015 року шпиталь поширив свою діяльність на мирні реґіони України, здійснивши кардіоогляд мешканців Хмельниччини, який охопив 22.4 тис. осіб у 565 населених пунктах. Адреса: Шпиталь ім. Пирогова, вул. Івана Франка, 17В, кв. 39, Київ, 01030, Ukraine. Електронна пошта: [email protected].

Владика Даниїл розповів про безкорисливу допомогу українських медиків пораненим воїнам, число яких перевищує 56 тис. осіб, про допомогу пораненим на Майдані Незалежности під час Революції Гідности. Митрополит Антоній підкреслив, що на виставці можна придбати ікону для себе відповідно до гасла: „Придбай ікону – врятуй життя“, тому що три чверті грошей від продажу ікон підуть на діяльність мобільного шпиталю.

„Придбай ікону – врятуй життя“ – мистецька акція київських художників Софії Атлантової та Олександра Клименка, що має на меті підтримати діяльність Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. М. Пирогова.

Виставка ікон побувала у Европарляменті, Верховній Раді України, Софії Київській, на території Києво-Печерської Лаври, Українському Католицькому Університеті у Львові, у багатьох містах Европи, США і Канади. Головна ідея проєкту – перемога життя над смертю.

З питань придбання ікон можна звертатися до О. Клименка на електронну адресу: [email protected], або телефоном: 380-67-968-2973 чи 380-50-591-6507.

Коментарі закриті.