21 травня, 2020

Виповнюється 80 років УККА

24 травня 1940 року у Вашінґтоні зібралися представники української американської спільноти з надією оформити крайову центральну репрезентацію українців США. Друга світова війна поставила громаду перед новими випробуваннями, тому було необхідно об’єднати сили для здобуття незалежної української держави.

Історія українства в Америці починалась від влаштування громадських інституцій, першими між якими були газета „Свобода”, заснована в 1893 році, та братська організація Український Народний Союз, яка постала в 1894 році. Члени тієї першої громади у копальнях вугілля Пенсильванії прагнули забезпечити собі життя та подбати про поховання. Тоді ж постали Союз Українців Католиків „Провидіння”, Український Робітничий Союз (пізніше: Українсь­кий Братський Союз) та Українська Народна Поміч.

Під час Першої світової війни та визвольних змагань на рідних землях громада почала українізуватися, політизуватися та брати участь у дискусіях про українську державу.

З приїздом другої міжвоєнної хвилі еміґрантів громада почала більше діяти у політичній та інформаційній мережі. Оформилися Союз Українок Америки, Організація Державного Відродження України та інші організації. Почали допомагати Україні освіт­ньою працею та впливом на американські структури, інформацією про Голодомор та змагання українського народу до незалежности. При цій потребі й постав Україн­ський Конґресовий Комітет Америки (УККА).

Також для допомоги політичним біженцям, тобто третьої хвилі, УККА влаштував Злучений Український Американський Допомоговий Комі­тет, який пізніше став окремою організацією.

Нові еміґранти з допомогою українських громадян США з попередніх хвиль відкрили в Америці Органі­за­цію Оборони Чотирьох Свобід Украї­ни, Пласт, Спілку Української Молоді, Організацію Демократичної Україн­ської Молоді, Наукове Товариство ім. Шевченка, Українську Вільну Акаде­мію Наук та Шкільну Раду при УККА. Окремо треба згадати ролю українських кооператорів з Галичини, які прагнули перенести цей досвід у США та таким способом забезпечити фінансовий ґрунт для громади.

80 років діяльности УККА треба поділити на дві окремі частини, тобто на змагання за проголошення незалежности України і допомогу поневоленій нації.

Перших 50 років найбільшою перепоною була справа української ідентичности та русофільство американського суспільства. За останніх 30 років становище змінилося і можна було більш конкретно скерувати зусилля з більш сприятливими умовами та публікою, а також, до речі, з допомогою нової хвилі еміґрантів.

До найбільших досягнень слід віднести невпинне видання найстаршого наукового англомовного періодика „Українського Квар­таль­ника” („The Ukrainian Quarterly”), оформлення спільного фронту проти ворога через концепцію Конґ­ресової Резолюції „Тижня Понево­лених Націй”, встановлення пам’ятника у Вашінґтоні Тарасові Шевченкові, захист українських дисидентів та політичних в’язнів, влаштування у Вашінґтоні Української Національної Інформаційної Служби й Українсь­кого Кокусу в Конґресі США, здобуття у США визнання незалежности України, допомога незалежній державі та новим українським громадам колишнього СРСР матеріяльно і духовно книжками, фільмами, лекціями про демократичні процеси, ринкову економію, визнання Конґресом США Голодомору в Україні геноцидом та встановлення у Вашінґтоні пам’ятника жертвам Голодомору.

Відзначаючи 80-річчя УККА, ми дякуємо нашим предкам, зокрема засновникам та довголітнім трудівникам, схиляємо наші голови перед ними, але скеровуємо свою увагу на наступні виклики з визнанням великого минулого та з побажанням і надією на майбутнє.

Ню-Йорк

Коментарі закриті.