16 березня, 2018

Вийшла книжка про оперу

Книжку видано до 175-ліття від дня народження Анатоля Вахнянина – українського громадсько-політичного діяча, композитора, педагога і журналіста, який народився 19 вересня 1841 року в місті Сеняві, поблизу Перемишля‚ в родині о. Климента Вахнянина та його дружини Кароліни Файт. Вивчав теологію у Львівській духовній семінарії, займався літературною і музичною діяльністю. У 1865 році організував перший Шевченківський концерт на західноукраїнських землях. Згодом переїхав до Відня, де навчався на філософському факультеті Віденського університету‚ організував студентське товариство „Січ“ і став його першим головою.

Коли A. Вахнянин повернувся до Львова, став співорганізатором і першим головою товариства „Просвіта“. 1903 року заснував Вищий музичний інститут ім. Миколи Лисенка у Львові (пізніше – Львівська консерваторія) та став його першим директором. Він автор опери „Купало“, поставленої 1929 року в Харкові, музики до драми Тараса Шевченка „Назар Стодоля“, Федора Заревича „Бондарівна“, хорів та пісень.

Нова книжка – це лібретто опери в редакції Богдана Стельмаха. Музичну редакцію та оркестрацію виконав Мирослав Скорик. До книжки додано компакт-диск, так що, читаючи, можна слухати оперу. Її поставила Львівська оперна студія. Співав хор студентів Львівської консерваторії. Ролі виконали Рома Яновська, Марія Пшеничка, Сергій і Олександер Бені, Богдан Сікора, Михайло Заборовський, Василь Дудар, Борис Лавренів, Олександра Присташ та Іванна Таратула. У книжці є світлини і біографії артистів, список хористів і музикантів, подано біографії А. Вахнянина, М. Скорика, інших постановників опери, а також історію опери.

Увесь зміст книжки повторено англійською мовою.

За життя композитора опера повністю не виконувалася. Лише у 1990 році стараннями М. Скорика її виконали силами Оперної студії Львівської державної консерваторії ім. М. Лисенка. У 1992 році твір побачив Київ у Національній опері ім. Тараса Шевченка. Була вона й за кордоном – у Торонто в 1979 році. У опері показано обрядові сцени, є також значний патріотичний наголос, тому що дія відбувається в українському селі та в Криму, у татарському світі.

Коментарі закриті.