3 травня, 2019

Вивчаймо українську мову

Доктор філологічних наук Олександр Пономарів відповідає на запитання читачів ВВС (https://www.bbc.com/ukrainian/topics/ponomariv).

Чому ми пишемо „радости“, а не „радості“? Якщо родовий відмінок однини іменників третьої відміни має закінчення -и (тіни, печи тощо), то як бути з матір’ю: матері чи матери?

Закінчення -и в родовому відмінку мають ті іменники третьої відміни, які закінчуються на -сть, -рть: радість – радости, честь – чести, молодість – молодости, чверть – чверти, смерть – смерти. А також іменники кров, любов, осінь, сіль, Русь, Білорусь: крови, любови, осени, соли, Руси, Білоруси. Решта закінчуються на -і.

Чому ви послідовно підтримуєте повернення цієї норми в правопис?

Вона дуже важлива, бо дає змогу відрізняти родовий відмінок від давального й місцевого. Це по-перше, а по-друге, так писали наші клясики: „Поет не боїться від ворога смерти, бо вільная пісня не може умерти“ (Леся Українка). Так подано ці слова в „Словнику“ за редакцією Бориса Грінченка, який досі є одним із важливих мірил українськости лексики. Із цим нарешті погодилася й остання Правописна комісія.

Чи правильні словосполуки був веселий, зробився лагідний, став злий? Чи все ж потрібно вживати орудний відмінок?

Між цими словосполуками є такий розподіл: коли йдеться про постійну ознаку, використовуємо називний відмінок: був веселий, був талановитий, був освічений. 

Коли хочемо сказати, що хтось тільки набув чи набуває такої ознаки, використовуємо орудний відмінок: зробився злим, став лагідним тощо. Хоч у цих випадках можливий і називний відмінок.

Чому складні слова на кшалт адміністративно-правовий, міжнародно-правовий, публічно-правовий всюди пишуть із дефісом. Але ж за правописом має бути не так? 

За правописом, потрібно писати саме з дефісом, про що свідчить „Український орфографічний словник“ (Київ, 2009).

Чи правильно писати кандидати в Президенти – Президенти з великої літери? А можливо, ліпше взагалі кандидати на пост Президента України, бо така посада тільки одна?

Потрібно вибрати один із варіянтів. Або кандидати в президенти, або кандидати на пост Президента України.

Як утворити пестливі форми від імен Тая, Соня, Аня, Катя? 

Тая і є пестлива форма від Таїсія. Далі – Софійка, Ганнуся, Катруся.

Як правильно: зрадити присягу чи зрадити присязі.

У літературній мові є обидва варіянти, але поширеніший – зрадити кого, що. Тобто зрадити присягу.

Як називати жителів селища Оржів? А також селища Клевань та села Грабів?

Потрібно було б запитати, як звуть себе самі мешканці тих населених пунктів. Теоретично, можливі такі форми: Оржів – оржівці, Клевань – клеванці, Грабів – грабівці. 

Як утворювати складні прикметники: азотовмісний чи азотвмісний? Молібденвмісний чи молібденовмісний?

В „Українському орфографічному словнику“ (Київ, 2009) є слово азотовмісний. Отже, й молібденовмісний. Тобто зі сполучним голосним о.

Представник групи українських індологів міркує над рекомендацією писати справжнє прізвище письменника Юрія Клена як Бурґгардт.

У згаданій рекомендації йдеться про німецьке прізвище Burghardt, що належало конкретній людині – одному з українських неоклясиків, що був етнічним німцем і взяв собі псевдонім Юрій Клен. Його справжнє прізвище не мало до санскриту безпосереднього стосунку.

Запитання стосується додатку Instagram. У ньому є функція Stories, що з англійської перекладається як історії, а в українській мові можна часто побачити такі відповідники: сторіз, сторіс. Який із цих відповідників є правильним?

Найліпше взяти український відповідник – історії. Або ж сторіз.

Яка різниця між жарений і смажений?

Смажити й жарити – синоніми, але перевагу потрібно віддавати слову смажити як ориґінальнішому українському.

Як правильно писати слово генератор? Словники Мейнаровича та Андрусишина вказують ґ, тоді як багато инших словників подають із г. 

Мають рацію автори тих словників, які рекомендують генератор.

У назвах птахів горИхвістка, борИвітер, пірнИкоза наголошується не іменник, а дієслівна частина складної назви‚ то чи є аналогія в наголосах із давніми козацькими прізвищами, наприклад ВернИдуб, ВертИус, ТягнИбіда?. 

У перелічених назвах птахів наголос падає, як правило, на кінцевий склад першого компонента, яким є дієслово в наказовому способі. Так само і в прізвищах на взірець ВедИбіда, ВернИгора, ВернИдуб, ЖурИбіда, КрутИус, ТягнИрядно. Отже, цілком закономірні назви птахів горИхвістка, борИвітер, пірнИкоза.

Коментарі закриті.