2 червня, 2017

Московський Патріярхат зростає в США

Організований Українською Православною Церквою Московського Патріярхату (УПЦ МП) 18 травня масовий Молебень біля Верховної Ради знову привернув увагу до намагань Москви зберегти свій релігійний вплив в Україні. Тривога Московського Патріярхату (МП) зрозуміла. Патріярх Київський і Руси-України Філарет зазначив: „Точиться жорстока боротьба за Україну‚ бо якщо наша Церква буде визнана автокефальною, то Російська вже не буде найбільшою. За кількістю парафій на сьогодні українське православ’я більше за російське. Якщо в Росії 12 тис. парафій, то в Україні – 15 тис. У Росії 67 єпархій, в Україні – 85. Тобто статистика не на користь Росії“.

Російські спецслужби інтенсивно поширюють через священослужителів антиукраїнські настрої, священики УПЦ МП благословляють сепаратистів на вбивство воїнів української армії, обстріли житлових кварталів та інші бойові дії на сході України. Внаслідок політичних подій 2013-2015 років стосунки між віруючими УПЦ МП та інших Церков погіршились, що призвело до переходу парафій до Київського Патріярхату.

На тлі цих подій МП поволі посилює свій вплив у США. Для цього вона утворила так звані Патріярші парафії‚ які є канонічним підрозділом МП. Історія цього утворення досить давня.

Захоплення більшовиками влади в Росії 1917 року і переслідування Церкви порізнили православ’я у США‚ де діяли Тимчасовий митрополичий округ‚ Екзархат МП в Америці та Руська Православна Церква за кордоном (РПЦЗ). Згоди між ними не було до 1970 року‚ коли МП подарував американській Церкві автокефалію. У жовтні 1970 року була утворена Православна Церква в Америці. Синод РПЦЗ теж схвалив Акт про канонічне спілкування з Московським Патріярхатом.

13 травня цього року у Вашінґтоні відбулась зустріч представницької делеґації МП на чолі з Митрополитом Іларіоном з Митрополитом всієї Америки і Канади Тихоном та представниками Патріярших парафій в США. Центром РПЦ в США визнано Патріярший собор в Ню-Йорку. До складу 44 Патріярших парафій входять 32 храми і монастир‚ 50 священиків, 11 дияконів.

Деякі парафії Американського екзархату РПЦ заявили про бажання залишитися у веденні Патріярха Московського. Намагання МП посилити свій вплив у США по аналогії з Україною зрозуміле. Численні парафії непомітно і наполегливо насаджуватимуть антиукраїнські настрої і гальмуватимуть визнання у спільнотах і в Константинополі УПЦ Київського Патріярхату.

Коментарі закриті.