2 червня, 2017

АМЕРИКА І СВІТ

Вбито 29 християн в Єгипті

КАЇР. – Озброєні замасковані чоловіки напали 26 травня на автобус, що віз групу коптських християн до монастиря в південному Єгипті, і вбили 29 осіб, а 25 інших поранили. Іслямська екстремістська організація „Іслямська Держава” (ІД) 27 травня взяла на себе відповідальність за цей напад. У відповідь Єгипет бомбардував бази бойовиків ІД у східній Лівії. Коптські християни творять приблизно 10 відс. населення Єгипту, яке начисляє 93 млн. осіб. Це вже четверта атака бойовиків ІД на християн в країні від грудня 2016 року: два напади відбулися в квітні. Внаслідок нападів загинуло 104 особи. У квітні Президент Абдель-Фатаг ель-Сісі проголосив тримісячний надзвичайний стан в країні. Після відвідин Папи Франциска в квітні ІД заявила про збільшення атак на християн. Єгипетські копти є найбільшою християнською спільнотою на Середньому Сході. („Reuters”)

Розслідуватимуть витік інформації

БРЮСЕЛЬ. — Після того як британські високопосадовці докоряли США за виявлення газеті „Ню-Йорк Таймс” секретних деталів британського дослідження теракту в Манчестері 22 травня, Президент Дональд Трамп наказав 25 травня Департаментові Справедливости США провести розслідування витоку розвідувальних інформацій. Великобританія, одна з найближчих союзників США і довірений партнер в ділянці розвідки, спершу перестала ділитися інформаціями з США про розслідування цього теракту, в якому загинуло 22 особи, а десятки зазнали поранень. Прем’єр-міністер Великобританії Тереса Мей піднесла це питання Д. Трампові на вершинній зустрічі НАТО в Брюселі. У своєму виступі президент сказав‚ що „просочення таємних інформацій становить поважну загрозу національній безпеці”. Головний прокурор США Джеф Сешинс негайно розпочав розслідування. Конґресмен Адам Шіф, найстарший за стажем демократ у Постійному комітеті розвідки, долучився до голосів, які закликають якнайскорше розв’зати ця проблему. Колишній директор Центрального розвідувального управління (CIA) Майкл Гейден сказав, що британці мали повне право відмовитися від співпраці з США щодо цього теракту. „Це повинно бути наукою для нас”, – сказав М. Гейден, котрий також був директором Аґенції національної безпеки (NSA). („The Washington Times”)

Естонія видалить двох дипломатів Росії

ТАЛЛІН. — Представник Міністерства закордонних справ Естонії Сандра Камілова повідомила Росію, що два її дипломати будуть видворені з країни. „Балтійська Аґенція Новин” 26 травня подала імена дипломатів: генеральний консул Дмитро Казенньов і консул Андрій Сурґаєв, обидва у Нарві, третьому найбільшому місті Естонії на кордоні з Росією. Міністерство закордонних справ Росії видало заяву, називаючи цей крок „провокативним і безпідставним”, і натякаючи‚ що Росія видворить двох естонських дипломатів. Служба безпеки Естонії неодноразово казала, що розвідувальні служби Росії проявляють велике зацікавлення їхньою країною, яка є членом НАТО. Відносини Естонії з Росією напружилися після підтримки Москвою сепаратистів в Україні та російської анексії Криму. („Associated Press”)

У США підвищується опінія про НАТО

ВАШІНҐТОН. — Дослідний інститут „Пю Рісирч Сентер” 23 травня оприлюднив статистику про те, як дивляться американці на НАТО. Хоч Президент Дональд Трамп спочатку критикував НАТО, кажучи‚ що країни-члени замало видають на свою оборону – лише п’ять з 28 членів (США, Великобританія, Естонія, Греція, і Польща) видають обов’язковий мінімум 2 відс. Внутрішнього валового продукту на оборону – понад 60 відс. опитуваних американців мають прихильну опінію про НАТО. Рік тому тільки половина опитаних відповіла подібно. Більшість опитуваних европейців (66 відс.) в сімох країнах вірять, що США стане в їхній обороні у випадку військового конфлікту з Росією. („Los Angeles Times”)

Уряди Европи довіряють США

БРАТІСЛАВА. — Уряди Центральної Европи висловили свій оптимізм 26 травня, що США далі дотримуватимуться свого зобов’язання щодо НАТО. Виступаючи в столиці Словаччини на форумі в справах ґльобальної безпеки, міністри закордонних справ Словаччини, Угорщини й Польщі сказали, що вони не мають жодних сумнівів щодо зобов’язань США щодо НАТО. Одначе, Міністер закордонних справ Словаччини Мирослав Лaйцак сказав, що хотів би був почути у промові Президента Дональда Трампа 25 травня згадку про п’яту статтю Угоди НАТО, яка зобов’язує союзників виступити в обороні свох членів. Міністер закордонних справ Угорщини Петер Шіжарто висловив впевненість, що США дотримуватимуться свого зобов’язання. Розташування військ США у Польщі та Прибалтиці було зумовлене російською анексією Криму та підтримкою Москвою сепаратистіів у східній Україні. Міністер закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський сказав, що присутність американських військ є доказом зобов’язання Вашінґтону, і що це є краще‚ ніж декляративна згадка про п’яту статтю у промові Д. Трампа. Білий Дім видав заяву, що президент стоїть спільно з іншими країнами НАТО в обороні всіх членів альянсу. („The New York Times”)

Росія вибачається за лет літака

ВАШІНҐТОН. — Генерал-лейтенант Джефрій Геріґієн сказав репортерам у Пентагоні 24 травня, що Росія вибачилася перед США за „непрофeсійне” перетинання лету американського літака над Сирією два тижні раніше. Він сказав, що США висловили свої незадоволення Росії після цього інциденту. Дж. Геріґієн, котрий відповідає за повітряні сили США в реґіоні, додав‚ що це був єдиний випадок за останніх кілька місяців. Коаліційні сили під проводом США координують свої дії з Росією, щоб випадково не взяти на приціл особового складу другої сторони. Генерал додав, що він особисто пілотував бойовим літаком типу „F-22”‚ щоб краще збагнути „скомпліковане динамічне довкілля повітряних операцій”. („CNN”)

Нестерчук номінований на директора OPM

ВАШІНҐТОН. — 23 травня Президент Дональд Трамп номінував Юрія Нестерчука на пост нового директора Бюра Управління Персоналом (OPM). Бюро, яке має понад 6,000 працівників, відповідає за програми платні й пільги федеральних працівників, наймання на федеральну працю та інші обов’язки‚ пов’язані з державною службою. За часів Президента Рональда Рейґана він служив на багатьох високих постах в ОРМ, Департаменті Оборони й Департаменті Транспортації. В 1995-2000 роках він був директором особового складу Підкомітету Палати Репрезентантів для урядової реформи й нагляду. За часів адміністрації Президента Джорджа В. Буша, він був старшим дорадником директора ОРМ в справах Департаменту Оборони. Колишній Заступник директора ОРМ Ден Блейр сказав, що Ю. Нестерчук має „широке й глибоке знання” діяльности ОРМ та цивільної служби.  Ю. Нестерчук очолює свою власну дорадчу компанію „Нестерчук і Спілка”, в якій він недавно давав поради українському урядові в ділянці реформ публічного сектора. Номінаційні переслухання Ю. Нестерчука відбудуться перед Сенатським Комітетом Національної Безпеки і Урядових Справ. (Від редакції: Ю. Нестерчук є активним членом української громади в околиці Вашінґтону, де він очолював Українську Національну Інформаційну Службу — бюро Українського Конґресового Комітету Америки). („Federal News Radio“)

Гураґан вразив Москву

МОСКВА. – 29 травня через гураґан в столиці Росії загинули щонайменше 16 осіб‚ понад 100 потрапили до шпиталів. Тисячі господарств у Підмосков’ї були знеструмлені‚ дерева повалені‚ ушкоджені сотні авт‚ зірвані дахи будівель. У Гідрометцентрі Росії розповіли, що гураґан знизив температуру в місті за дві години на 10 градусів Цельсія. („Німецька хвиля“)

Коментарі закриті.