6 січня, 2022

Почесні звання громадського діяча

Евген Чолій

У листопада 2021 року звання почесного доктора Київського національного університету ім. Тараса Шевченка присвоєно Евгенові Чолію. Щороку включають до списку Best Lawyers in Canada – одного з найдавніших та найбільш шанованих видань у царині адвокатури Е. Чолія. Від 1993 року він є членом Ради директорів Світового конґресу українців (СКУ), впродовж 2008-2018 років був його президентом. Під час другої п’ятирічної каденції здійснив 147 міжнародних візитів до 51 країни, де мав 1,500 зустрічей з ієрархами церков та урядовцями держав і міжнародних інституцій (ООН, ОБСЕ, Рада Европи, НАТО, ЕС тощо), 160 виступів на офіційних заходах та 200 громадських зустрічей.

З 1994 року Е. Чолій є членом Ради директорів Конґресу українців Канади (впродовж 1998-2004 років – президент). У 2019 році був головою Міжнародної місії СКУ зі спостереження за президентськими і парляментськими виборами в Україні. З 2019 року є президентом громадської неприбуткової організації „Ук­раїна-2050“, заснованої задля сприяння здійсненню впродовж часу одного покоління – до 2050 року – стратегії сталого розвитку України як повністю незалежної, територіяльно цілісної, демократичної, реформованої та економічно конкурентоспроможної держави.

З 2019 року Е. Чолій – президент Києво-Могилянської фундації Кана­ди (неприбуткова корпорація), яка підтримує Національний університет „Києво-Могилянська академія“ в Україні та студентів українського походження, що навчаються у закладах вищої освіти в Канаді. З 2006 року він – член Ради директорів Укра­їнської кооперативної ради Канади. Від 2018 р. є членом Консульта­цій­ного столу співпраці Східнього Мон­реалю Федерації Кас Дежарден Квебеку – найбільшої кооперативної фінансової інституції в Канаді.

У 2020 році Е. Чолій був призначений Почесним консулом України в Монреалі. Також він – голова Постій­ної міжнародної місії медія моніторинґу щодо дезінформації відносно України та української діяспори.

Плідна діяльність Є. Чолія належно пошанована державними, громадськими та світськими інституціями: його нагороджено орденами князя Ярослава Мудрого V ступеня та „За заслуги“ ІІІ ступеня, ювілейною медалею Президента України „25 років незалежности України“, орденом Митрополита Андрея Шептиць­кого (найвища нагорода Української греко-католицької церкви), діямантовою і золотою ювілейними медалями королеви Єлизавети II, медалею Національного олімпійського комітету України, медалею св. Воло­димира Великого СКУ, Шевчен­ків­ською медалею Конґресу українців Канади.

Е. Чолій – почесний доктор Націо­нального університету „Львівська політехніка“, Національного університету „Києво-Могилянська академія“.

Київ

Коментарі закриті.