13 лютого, 2020

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Папа прийняв Зеленського

ВАТИКАН. – 8 лютого відбулася авдієнція Президента України Володимира Зеленського та Олени Зеленської з Папою Франциском. „Зустріч з Папою Франциском у Ватикані – це момент істини. Наче перевірка на справжність. Ми говорили про найважливіше для України – припинення війни на Донбасі“, – наголосив В. Зеленський. Президент запросив Папу  відвідати Україну. („Укрінформ“)

 

Колишні беркутівці повернулись

КИЇВ. – Двоє колишніх бійців спецпідрозділу „Беркут“, яких звинувачували у розстрілах на Майдані, і яких обміняли наприкінці минулого року на українців, утримуваних в „ДНР“ і „ЛНР“, повернулися. Адвокат Олександр Горо­шинський оприлюднив звернення Олек­сандра Маринченка та Сергія Тамтури, які готові брати участь у судових засіданнях. Вони сказали, що не могли одразу відмовитися від участи в обміні, бо це поставило б його під загрозу. Під час обміну 29 грудня 2019 року Україна віддала самопроголошеним „республікам“ п’ятьох колишніх бійців спецпідрозділу „Беркут“. (ВВС)

 

Близнята утонули у ставку

ДОЛИНСЬКЕ, Запорізька область. – 8 лютого на місцевому ставку провалилися під лід та потонули три дитини 2014 року народження, серед них двоє близнят. На місце виїхали три бриґади медиків. За життя дітей боролися протягом години, але врятувати їх не вдалося. („Укрінформ“)

 

Україна починає евакуацію з Китаю

КИЇВ. – Авіярейсом Київ-Вугань-Київ 11 лютого розпочато евакуацію українців з китайської провінції Хубей, що стала епіцентром поширення коронавірусу. Всі, хто прилетить, проведуть два тижні на карантині. Очікується, що прилетять від 120 до 200 українців. Дипломати закликали всіх українців, яких включили у списки на евакуацію з Вуганю, тримати напоготові всі документи і залишатися на зв’язку‚ чекати дзвінка й координувати свої дії з Посольством. (ВВС)

 

Українка здобула „Оскар”

ВАШІНҐТОН. – Українка Елена Андрейчева здобула „Оскар” за стрічку „Навчаючись скейтбординґу в зоні війни (якщо ти дівчина)” у номінації „Короткий документальний фільм”. Стрічка розповідає про дівчат у столиці Афганістану Кабулі, які живуть у незаможних районах міста. Вони разом ходять до школи, вчаться читати і писати і разом із цим навчаються їзди на скейті, таким чином здобуваючи впевненість у собі. Е. Андрейчева народилась у Києві, тепер живе і працює в Лондоні. До цього вона працювала над створенням документальних фільмів разом з BBC, National Geographic, Discovery Channel. Фільм також отримав нагороди на кінофестивалях Tribeca 2019, IDA Awards 2019, і нагороду британської кіноакадемії BAFTA. („Голос Америки“)

 

Перепоховання розвідника не буде

ЛЬВІВ. – 7 лютого влада Львова відмовилася розглядати питання про перепоховання праху розвідника Миколи Кузнєцова доки Російська Федерація не поверне полонених. З проханням перепоховати М. Кузнєцова з Пагорбу Слави у Львові на військово-меморіяльний комплекс у російському Єкатеринбурзі звернулася племінниця М. Кузнєцова Маргарита Брюханова. М. Кузнєцов  – відомий радянський розвідник, аґент НКВД та Герой Радянського Союзу – загинув 8 березня 1944 року у селі Боратин на Львівщині. Він здійснював провокації проти українського визвольного руху, в результаті яких нацистські окупанти страчували заручників. На його честь було назване місто Кузнєцовськ, де розташовується Рівненська атомна станція. Під час декомунізації йому повернули назву Вараш. (ВВС)

 

Зеленський змінив склад делеґації

КИЇВ. – Президент Володимир Зеленський призначив Геннадія Кузнєцова уповноваженим представником України в робочій підгрупі з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи з мирного вреґулювання на Донбасі, звільнивши від виконання цих обов’язків Валерію Лутковську. Відповідний указ оприлюднений на вебсторінці голови держави 11 лютого. Про причини такого рішення в указі не йдеться. Г. Кузнєцов – генерал-майор Служби безпеки України, був керівником Центру спецоперацій з боротьби з тероризмом СБУ (з березня 2014 до січня 2015 років). Колишня уповноважена Верховної Ради з прав людини В. Лутковська представляла Україну в робочій групі ТКГ у Мінську від червня 2019 року. (Радіо Свобода)

 

Суд дозволив затримати Бахматюка

КИЇВ. – 7 лютого у Національному антикорупційному бюрі України отримали  рішення суду про затримання колишнього власника „VAB банку“ Олега Бахматюка, якого оголосили у національний розшук 22 листопада 2019 року. За даними Національного банку, О. Бахматюк загалом винен державі 29.3 млрд. грн. Він заборгував Фондові ґарантування вкладів фізичних осіб, Національному банку за кредитами рефінансування та трьом державним банкам. („Укрінформ“)

 

Звільнено лісівників-корупціонерів

КИЇВ. – 8 лютого за дорученням Прем’єр-міністра Олексія Гончарука у Держлісаґентстві розпочався процес очищення галузі від корупціонерів. Звільнено керівників Закарпатського управління лісового та мисливського господарства Валерія Мургу і Гутянського лісового господарства на Харківщині Віктора Сису (32 млн. грн. державних збитків). Правоохоронні органи мають провести повноцінне розслідування, а винні понести відповідальність. На початку лютого запущено процес торгівлі всією необробленою деревиною на електронних авкціонах – це забезпечує прозоре ціноутворення та виведення ринку з тіні.  („Укрінформ“)

 

Колишня дружина замовила вбивство

РІВНЕ. – Співробітники Управління СБУ 8 лютого  запобігли замовленому вбивству підприємця та затримали організатора злочину. Вони отримали інформацію, що мешканка Рівного підшуковує серед представників місцевих кримінальних кіл виконавця для вбивства  колишнього чоловіка зловмисниці – приватного підприємця з Хмельниччини. За злочин вона пропонувала заплатити 4,500 дол. Співробітники СБУ інсценізували вбивство, Замовницю затримали  під час передання „вбивцеві“ грошей. Їй загрожує позбавлення волі до 15 років. („Укрінформ“)

 

Прокурори не атестовані

КИЇВ. – Заступник Генерального прокурора, керівник Спеціялізованої прокуратури у військовій сфері і оборонно-промисловому комплексі Віктор Чумак повідомив 8 лютого, що сталося з прокурорами й слідчими, які вели гучні справи щодо державної зради Віктора Януковича, захоплення Криму чи воєнних злочинів на Донбасі. Їх  могли звільнити в тому разі, якщо вони не пройшли атестації, тому звільнено багато прокурорів і слідчих, які вели гучні справи, але не пройшли атестацію.
Із 1,339 прокурорів, які почали атестацію для переходу в нову структуру, успішно завершили її лише 629.  (Радіо Свобода)

 

Брагар не приїхав

АДЖАМКА, Кіровоградська область. – Депутат від партії „Слуга народу“ Євген Брагар, який запропонував літній жінці Любові Колючій продати собаку Шарика, аби сплатити за газ, не приїхав зустрітися з нею та її односельцями, попри свої обіцянки. Він навіть погодив час – на 10-ту год. 8 лютого  біля сільського будинку культури були поліція, телекамери  і навіть гість зі США Давид Пластер – військовий пенсіонер зі США, який вже кілька років живе у Києві. На віче вирішили збирати документи і звертатись до парляменту, аби плату за розподіл газу скасували загалом, бо не розуміють, чому мають платити, адже кожен проводив газ до своїх домівок за власний кошт. (ВВС)

Коментарі закриті.