20 лютого, 2020

АМЕРИКА І СВІТ

Працедавці не питатимуть про платню

ФІЛЯДЕЛЬФІЯ. – Федеральний апеляційний суд США для третьої округи 6 лютого підтримав міську владу Філядельфії, кажучи‚ що місто може заборонити працедавцям питатися потенційних працівників про їхню минулу заробітню платню. Дотепер цей закон перебував у невизначеному стані від 2017 року, коли Торговельна Палата Великої Філядельфії подала позов проти міста, кажучи‚ що закон порушує свободу слова працедавців. У 2018 році нижчий суд вирішив, що місто не може забороняти працедавцям розпитувати про заробітню платню, але не може вживати цю інформацію для встановлення платні працівникам. Прихильники закону кажуть, що це зменшить гендерну й расову дискримінацію в платнях. Критики кажуть, що закон несправедливо карає працівників і підприємства, які хочуть провадити успішну діяльність в місті. („The Philadelphia Inquirer”)

 

Звіт критикує адміністрацію Обами

ВАШІНҐТОН. – Розвідувальний комітет Сенату США 6 лютого випустив двопартійний звіт, критикуючи адміністрацію Президента Барака Обами за незадовільну відповідь на намагання Росії втрутитися в президентські вибори в 2016 році. Звіт віддзеркалює розмови з високопосадовцями в ділянках розвідки, дипломатії та національної безпеки. У звіті пишеться, що уряд США не мав досить інформації про маштаби намагань Росії втручатися у вибори. „Стримана” реакція адміністрації була зумовлена небажанням розпалювати політичну ворожнечу посеред гарячої передвиборчої президентської кампанії. („The Washington Post”)

 

Досягнено згоди з родинами жертв

ХАРТУМ, Судан. – Тимчасовий уряд Судану оголосив 13 лютого, що він дійшов до порозуміння з родинами жертв атаки на корабель США „Cole” в Ємені в 2000 році. Достовірні джерела подають, що Судан виплатить 70 млн. дол. родинам 17-ох моряків‚ вбитих під час атаки, і 15-ом морякам, котрі були поранені. Суданові закидали, що він надавав підтримку терористичній іслямській організації „Аль-Кайда”, яка взяла на себе відповідальність за цю атаку. Теперішнє рішення Судану є ще одним доказом, що Хартум намагається позбутися статусу безправної країни в очах міжнародної спільноти. Раніше цього місяця тимчасовий провідник Судану генерал Абдел-Фатаг Бурган зустрівся в Уґанді з Прем’єр-міністером Ізраїля Беніяміном Нетанягу, котрий відтак оголосив‚ що Ізраїль та Судан унормалізують свої відносини після десятиліть ворожнечі. Угода про порозуміння з родинами була підписана на початку лютого у Вашінґтоні міністром юстиції Судану. В ній Судан не признається до жодної вини. Хартум конечно хоче, щоб США скреслили його зі списка терористичних країн, і щоб покращали відносини зі Заходом. („Associated Press”)

 

Президент Афганістану переобраний

КАБУЛ, Афганістан. – Незалежна виборча комісія Афганістану оголосила 18 лютого, що Президент Ашраф Ґгані був переобраний на другий термін, здобувши 50.6 відс. голосів, а його найближчив опонент Абдула Абдула отримав 39.5 відс. У виборах взали участь 1.8 млн. громадян з 9.6 млн. можливих виборців. Неспокійні президентські вибори відбулися ще 28 вересня 2019 року, але офіційне звідомлення про висліди, яке мало бути оголошене 7 листопада 2019 року, постійно відкладалося через звинувачення в проступках, шахрайстві та технічні проблеми з рахуванням виборчих бюлетенів. Одначе, талібани й А. Абдула відмовилися визнати перемогу президента. А. Ґгані й А. Абдула очолюють тендітний уряд національної єдности, який був зліплений під натиском США після того, як обидва провідники заявили свою перемогу в афганських виборах в 2014 році. Секретар оборони США Марк Eспер оголосив 15 лютого на Мюнхенській конференції безпеки, що США осягнули угоду з талібанами про перемир’я, яка може привести до відтягнення американських військ з країни. („Associated Press”)

 

Конґрес підтверджує свою владу

ВАШІНҐТОН. – Сенат США 13 лютого схвалив двопартійну резолюцію, що обмежує можливості Президента Дональда Трампа ініціювати військові операції проти Ірану. Згідно з документом, Д. Трамп має отримати згоду Конґресу на військові операції проти Ірану. Резолюція була ухвалена ґолосами 55-45; вісім республіканців приєдналися до демократів у голосуванні за неї. Прихильники резолюції заявили, що вона не спрямована проти Д. Трампа, а натомість є важливим підтвердженням влади Конґресу для оголошення війни. Згідно з Конституцією США, Конґрес має право оголошувати війну, а не президент. Д. Трамп та його прихильники заявили, що рішення пошле хибний сиґнал Іранові та іншим потенційним противникам США. Адміністрація президента сказала, що він накладе вето на цей документ. У січні подібну резолюцію ухвалила Палата Представників після вбивства американськими військами високопоставленого іранського генерала Касема Солеймані. (Радіо Свобода)

 

США підписали угоду з сусідами

ВАШІНҐТОН. – Після двох років нелегких переговорів Президент Дональд Трамп підписав 29 січня перероблену Північноамериканську угоду вільної торгівлі. Нова угода має назву „Угода США-Мексико-Канада“ і є виконанням передвиборчої обіцянки Д. Трампа замінити дотеперішню 26-літню угоду на північноамериканському континенті. Вона закріплює права робітників та цифрової економіки, поширює збутові ринки для американських фармерів і встановлює нові правила для сприяння виробництву авт в Північній Америці. Угода мала підтримку обидвох партій. Вона ще мусить бути ратифікована канадським парляментом. Заступник прем’єра Христя Фріленд заявила 30 січня, що угода є в національному інтересі Канади. („The New York Times”)

 

США звинувачують Китай

ВАШІНҐТОН. – Департамент юстиції США 10 лютого оголосив звинувачення чотирьом членам китайської армії за вламання в комп’ютерні мережі кредитово-звітової компанії „Equifax” і крадіж особистих даних десятків мільйонів американців. Цей, один з найбільших злочинів в історії комп’ютерного „гакерства”, був скоєний ще в 2017 році. Він заторкнув 145 млн. американців, викрадаючи їхні імена, адреси, номери соціяльного забезпечення, номери дозволу їзди автом та інші дані. Він також пошкодив репутації компанії та підкреслив аґресивні й заавансовані методи Китаю для здобуття інформацій. „Маштаб крадіжки є приголомшуючий”, – сказав Головний прокурор США Вільям Бар. Адміністрація Дональда Трампа неодноразово перестерігала проти намагань Пекіну збирати дані для фінансових й розвідувальних цілей та викрадення дослідницьких і технічних інновацій. „Equifax” має свій штаб в Атланті. Компанія втримує дані про покупців, які вона продає підприємствам, які потребують перевірити ідентифікації чи кредитоспроможність. „Гакери” є в Китаї, але США надіються, що висунені звинувачення будуть пересторогою для інших країн, що США можуть віднайти поодиноких винуватців. Посольство Китаю у Вашінґтоні не відповіло на запити преси в цій справі. Минулого року компанія „Equifax” погодилася виплатити 700 млн. дол. споживачам для полагодження цієї справи. („Associated Press”)

 

В Ніґерії загинули 20 осіб

ДІФА, Ніґеріа. – Під час роздачі харчів і грошей біженцям в південносхідній Ніґерії 17 лютого розпочалася паніка і в штовханині загинули 15 жінок і п’ятеро дітей, а 10 осіб зазнали травм. У цім реґіоні проживають понад 250 тис. біженців та внутрішньо переселених осіб. Недавні повені залишили 20 тис. осіб без притулку й знищили їхні посіви. („AFP”)

Коментарі закриті.