13 лютого, 2020

АМЕРИКА І СВІТ

Бразилійського міністра звільнено

РІО-ДЕ-ЖАНЕЙРО. — Бразилійський Секретар культури Роберто Альвім був звільнений з посади після вжиття деяких висловів, які були подібні до слів  нацистського пропаґандиста Йозефа Ґебельса. Президент Жаїр Больсонаро звільнив його 17 січня після протестів єврейських організацій, деяких законодавців, політичних партій, мистців та спілки адвокатів.  Р. Альвім був на цій посаді від листопада 2019 року. Уряд плянує видати 4.9 млн. дол. на зріст мистецтва в країні і Р. Альвім був головним промотором цієї ініціятиви. У своїх промовах, він сказав що мистецтво країни „в наступному десятилітті буде героїчне” і „буде національним”. Він також сказав, що 2020 рік принесе історичне культурне відродження для „створення нової і процвітаючої бразилійської цивілізації”. На твітері він реґулярно вживав латинську фразу „Deus vult” („Бог бажає цього”), яка була бойовим кличем хрестоносців. Р. Альвім засудив нацизм, визнав схожість своїх фраз, але сказав‚ що це була „риторична випадковість”. Ж. Больсонаро був обраний президентом в 2018 році. Його виборча програма була звернена проти лівацького уряду, який правив Бразилією впродовж 13 років. Він обіцяв скинути „культурний марксизм” в країні. („The Times of Israel”)

 

Помер видатний журналіст Джим Легрер

ВАШІНҐТОН. — Видатний журналіст і ведучий популярної телепрограми Джим Легрер помер 23 січня у Вашінґтоні. Впродовж своєї довгої кар’єри 85-літній Дж. Легрер був модератором 12-ох президентських дебат, більше ніж хто-небудь інший. Уродженець Канзасу, він закінчив коледж, а відтак відслужив три роки в морській піхоті. Пізніше у своїх споминах він сказав‚ що всі молоді люди повинні відбути національну службу. Спочатку Дж. Легрер працював для двох газет у Даласі, Тексас. Він і журналіст Роберт МекНіл стали популярними на телеканалі „PBS” під час переслухань в справі вотерґейтської афери, яка призвела до резиґнації Президента Річарда Ніксона. У 1975 році він розпочав 36-літню кар’єру як вашінґтонський кореспондент півгодинної програми новин „Роберт МекНіл Ріпорт”. У 1983 році її переіменовано на „Мекніл-Легрер Нюзгавр” і вона стала першою в країні одногодинною телепрограмою новин. Після відходу Р. МекНіла в 1995 році  її переіменовано на „Нюзгавр вит Джим Легрер”. Від 2009 року вона знана як „PBS NewsHour”. („NBC News”)

 

Зростає задоволення американців

ПРІНСТОН, Ню-Джерзі. — Відома компанія опитувань „Ґелуп” оприлюднила 24 січня висліди свого опитування щодо рівня задоволення серед американців. Цей рівень (41 відс.) є найвищим за останніх 15 років. Як можна було сподіватися, ця опінія є гостро розділена по партійній лінії: 72 відс. республіканців є задоволені теперішнім станом нації, але цю думку поділяють лише 14 відс. демократів. Серед незалежних виборців 37 відс. погоджуються. Також є гендерний поділ: 51 відс. чоловіків задоволені, але лише 31 відс. жінок. („www.gallup.com”)

 

Жінки творять більшість працюючих

ВАШІНҐТОН. — При кінці 2019 року жінки займали понад половину платних робіт в країні. Про це повідомив Департамент праці 10 січня. Причиною цього був дальший зріст робіт в ділянках освіти й медичних послуг. В цих секторах традиційно домінують жінки. Одначе, інші статистичні дані Департаменту праці, які теж включають осіб‚ котрі шукають працю, вказують‚ що чоловіки творять більшість. Також більше чоловіків‚ ніж жінок‚ працюють для себе або на фармах, що не є включено в число платних робіт. („The Wall Street Journal”)

 

Зростає напруга між США і Росією

ВАШІНҐТОН. — Зростає кількість випадків, коли військові вантажівки США в північно-східній Сирії стримують автомашини російських контракторів на дорогах. Про це 5 лютого сказав репортерам Спеціяльний представник США для контактів у Сирії Джеймс Джефрі. Деякі ці затримки є в місцевостях‚ де патрулюють американські й курдські війська, де російські контрактори не мають бути. Це порушує домовлення між Вашінґтоном і Москвою, щоб не перешкоджати одне одному в Сирії. Урядові війська з допомогою Росії хочуть викінчити повстанців у провінції Ідліб, де проживають 3 млн. осіб, включно з багатьма втікачами з інших частин країни. Число військовиків США в країні зменшилося з 1,000 до 600 осіб, згідно з цифрами Пентагону. („The Wall Street Journal”)

 

Смерть лікаря викликала обурення

ПЕКІН. — Смерть молодого лікаря, котрому уряд дав упімнення за те‚ що він перестерігав перед новим вірусом в Китаї, викликала бурю емоцій: похвалу йому і лють на комуністичну владу за ставлення політики вище публічної безпеки. 34-річний оптамолог Лі Венлянґ помер 7 лютого у Вуганському центральному шпиталі, де він працював і правдоподібно заразився коронавірусом. Він тепер став зображенням гніву на Комуністичну партію та її контролю інформації. Багато людей нарікає, що урядовці реґулярно брешуть або приховують інформації про вибухи хворіб, хемічні аварії, небезпечні споживчі продукти й фінансові обмани. На китайській комп’ютерній мережі Сіна Вайбо появилося багато критики на адресу влади, хоч урядова цензура зняла найгострішу критику. Деякі коментарі натякали на широке розчарування партією і Президентом Хі Ціньпінґом, котрий поступово збільшує свою контролю над суспільством від часу його приходу до влади в 2012 році. У подібних кризах в минулому правляча партія дозволяла на обмежену критику, а відтак здушувала її через арешти та контролю засобів масової інформації. Посол Китаю у Вашінґтоні Цю Тянкай написав на твітері, який урядова цензура інтернету бльокує в Китаї, що жалкує з приводу смерти д-ра Лі Венлянґа і висловив вдячність за його боротьбу з коронавірусом. Уряд заповів, що з Пекіну приїде команда до Вуганю, щоб розслідити „питання, які люди піднесли щодо д-ра Лі Венлянґа”. („Associated Press”)

 

Британія призначила посла до США

ЛОНДОН. — Британія призначила Керен Пірс новим послом до США. Це призначення настало в критичний час, коли Британія вийшла з Европейського Союзу і хоче укласти торговельну умову з США. Британський секретар закордонних справ оголосив цю новину 7 лютого, називаючи її „величезною нагодою для дружби між Об’єднаним Королівством і США”. Колишній Посол Кім Дароч зрезиґнував у липні 2019 року, після того як в британській пресі появилися документи з  його безцеремонною критикою адміністрації Президента Дональда Трампа. Це викликало лють Д. Трампа, котрий не щадив слів відплати і в результаті К. Дароч мусів зрезиґнувати. К. Пірс є першою жінкою на цій посаді. („Associated Press”)

 

Іранові заборонено гостити футбол

ТЕГРАН. — Іранська футбольна федерація повідомила 17 січня, що Азійська футбольна конфедерація заборонила їй гостити якінебудь міжнародні футбольні змагання. Це означає, що такі змагання можуть відбуватися тільки в третій країні. Іранці не сказали‚ яка була причина такого рішення  і чи воно було у зв’язку з випадковим збиттям українського цивільного літака над Іраном. („Associated Press”)

Коментарі закриті.