29 березня, 2019

Kандидати витратили понад 1 млрд. грн. на політичну телерекляму у 2018-2019 роках

КИЇВ. – Понад 1 млрд. грн. витратили на політичну телерекляму кандидати у президенти та їхні партії у 2018-2019 роках. При цьому до офіційного початку кампанії витратили понад 560 млн. грн., під час кампанії у січні-лютому цього року – 450 млн. грн. 

Такі дані оприлюднили аналітики руху ,,ЧЕСНО” на прес-брифінґу в Українському кризовому медія-центрі. Витрати розрахували на основі даних моніторинґу політичної реклями на телебаченні та інформації про вартість секунди реклями в ефірному часі певних телеканалів.

Провідником за обсягом витрат під час офіційної кампанії стала Юлія Тимошенко – трансляція її роликів коштувала до 79 млн. грн. На другому місці – Петро Порошенко, його витрати склали 55 млн. грн. Наступні у п’ятірці провідників за витратами – Сергій Тарута (52 млн.), Олександр Вілкул (51.7 млн.) та Юрій Бойко (52 млн.).

Обсяг витрат на телерекляму не завжди відповідає кількості реклями – через різницю її вартости на різних телеканалах. ,,Найдорожча рекляма – на телеканалі ,,Україна”, але найбільше її – на 1+1, ІСTV, СТБ”, – зазначила Олена Нікуліна, аналітик з партійних фінансів руху ,,ЧЕСНО”. Наприклад, Володимир Зеленський не входить до п’ятірки провідників за витратами на телерекляму, але фігурує серед топ-трьох кандидатів за її кількістю.

З наближенням виборів кількість телереклями зросла. За словами аналітиків, якщо у грудні 2018 року на одному з рейтинґових каналів було близько 12 роликів на день, у лютому – вже 60 роликів на день. В ефірах семи телеканалів понад 50 відс. політичної реклями – від одного кандидата.

У 2018 році, до офіційного початку кампанії, на першому місці за вартістю і обсягом політичної реклями був П. Порошенко, його витрати склали приблизно 175 млн. грн. На другому Ю. Тимошенко – 126.9 млн. грн., далі – Олександр Шевченко (86.5 млн.), С. Тарута (64.4 млн.) та Олег Ляшко (46.8 млн.).

Аналітики відзначають, що згідно із законом про вибори президента України, кандидати можуть починати передвиборчу аґітацію лише наступного дня після реєстрації в Центральній виборчій комісії та після відкриття виборчого фонду. Проте фактично рекляма транслювалася і в 2018 році: з’являлася рекляма 19 потенційних кандидатів, з 2019 року додалися лише п’ять. Деякі замовляли рекляму навіть виключно до моменту реєстрації, як Юлія Литвиненко.

„У цьому випадку кандидати можуть потенційно уникнути необхідности звітувати, особливо кандидати, які йдуть як самовисуванці – їхні витрати на рекляму не будуть відображені у партійних звітах”, – наголошує О. Нікуліна.

Аналітики також розповіли, що соціяльна мережа Facebook почала оприлюднювати інформацію про вартість політичної реклями, в окремих випадках і про те, хто її оплатив. Вже відомо, що окремі дописи прореклямували на 10-50 тис. дол. ,,Дуже скоро ми будемо знати реальні витрати на соцмережі і [зможемо] подивитися, чи зазначені вони у фінансових звітах”, – зазначив Ігор Фещенко, аналітик із партійних фінансів руху ,,ЧЕСНО”.

Коментарі закриті.