5 квітня, 2019

Селяни зберегли народні ікони

Відкриття виставки „Народна ікона Середньої Наддніпрянщини XVIII-XIX ст.“. (Фото: Олександр Костирко)

ЧЕРКАСИ. – 22 березня у обласному краєзнавчому музеї відкрито виставку „Народна ікона Середньої Наддніпрянщини XVIII-XIX ст.“ У фондах музею налічується близько 180 ікон, які зібрані з різних куточків Черкащини. Основою їх складає велика колекція Миколи та Галини Корнієнків, передана з Тимошівського музею народного мистецтва в 1991 році. Саме вони збирали по селах ікони, які були вперше виставлені того року.

На виставці предоставлено 50 ікон. Організували виставку завідуюча відділом етнографії музею Тетяна Григоренко і заступник директора Вікторія Наумчук. На відкритті виступили Заслужений працівник культури, художник Віктор Крючков, реставратор і колекціонер ікон Юрій Коваленко, краєзнавець, дослідник історії краю Олександр Самков.

Народні ікони на виставці „Народна ікона Середньої Наддніпрянщини XVIII-XIX ст.“. (Фото: Олександр Костирко)

Українська народна ікона була мальована переважно на липових чи соснових дошках або на домотканому полотні. Виконували її сільські малярі, яких називали богомазами. Своїм малярським ремеслом майстер-богомаз, який працював на полі, також мав змогу заробити додаткові гроші для утримання родини.
Майже в кожній сільській хаті були ікони. Вони займали центральне міце, на покутті. Люди називали ікони „богами” або „образами”. 

Джерелом багатьох ікон був фолкльор та народні перекази і леґенди українських сіл. Тому часто бачимо святих на іконах, схожих на селян, а вбрання нагадує тогочасове, селянське. 

Унікальним для українського наївного іконописного стилю є зображення квітів на образах. Ці квіткові орнаменти багаті, різноманітні і кольористі, особливо на іконах Черкащини, південної Київщини та Поділля. Загалом композиція сільської ікони є спрощена, мальована графічно, без перспективи. Кольорит побудований на гармонійності білого кольору із теплими кольорами – червоно-коричневим, жовтим і зеленим.

Музей також випустив два комплекти листівок „Образ Пресвятої Богородиці” та „Народна ікона Середньої Наддніпрянщини”, на яких представлені народні ікони з фондової колекції обласного краєзнавчого музею. Виставка триватиме до осені.

Коментарі закриті.