20 вересня, 2019

Зустрілися провідники двох Церков

Патріярх Української Греко-Католицької Церкви Святослав (зліва) з Вселенським Патріярхом Варфоломієм. (Фото: Секретаріят Глави УГКЦ в Римі)

РИМ. – 16 вересня у Ватикані відбулася зустріч Патріярха Української Греко-Католицької Церкви (УГКЦ) Святослава із Вселенським Патріярхом Варфоломієм. Зустріч відбулася в будинку Санта Марта, де проживає Святіший отець Франциск.

Прибувши з офіційною візитою до Ватикану, Патріярх Варфоломій наступного дня зустрівся з Патріярхом Святославом, щоб обговорити ситуацію в Україні та екуменічні відносини між УГКЦ та Православною Церквою України (ПЦУ). Зустріч розпочалася з обміну подарунками: Патріярх Святослав подарував Патріярху Варфоломію факсимільне видання Галицького Євангелія 1144 року – найдавнішого з точно датованих слов’янських рукописних Євангелій. Патріярх Варфоломій подарував видання про осідок Константинопольського Патріярхату та історичну поштову марку, випущену на честь візити Святішого отця Венедикта XVI до Константинополя у 2006 році.

Під час розмови Патріярх Святослав висловив сподівання та побажання, що „з наданням автокефалії екуменічний діялог з Православною Церквою України підніметься на якісно вищий рівень. Саме з цього історичного моменту проголошення автокефалії для ПЦУ головним співрозмовником в екуменічному діялозі для УГКЦ вже є не так Російська Православна Церква, а помісна Православна Церква в Україні“.

Патріярх Святослав, підсумовуючи зустріч східніх католицьких ієрархів Европи, яка відбулася 12-14 вересня у Римі, наголосив: „Східні Католицькі Церкви здійснюють свій богословський внесок у традицію самої Католицької Церкви, допомагаючи їй повніше висловити свій вселенський вимір. Католицькість Церкви не може бути обмеженою лише її латинською традицією“.

Щодо екуменічного діялогу з Православною Церквою, то „Східні Католицькі Церкви пропонують нові елементи в осмисленні примату Єпископа Рима та синодальности.  Водночас, Східні Католицькі Церкви, – наголосив Патріярх Святослав під час розмови з Патріярхом Варфоломієм, – пропонують Римо-Католицькій Церкві нові форми здійснення Петрового служіння“. Він також запропонував Патріярхові Варфоломію створити змішану комісію Православної Церкви та Східних Католицьких Церков, щоб „дати новий поштовх в екуменічному діялозі“.

Константинопольський Патріярх пояснив Патріярхові Святославу свої кроки щодо надання автокефалії ПЦУ та високо оцінив відкритість УГКЦ в екуменічному спілкуванні. Глава УГКЦ пригадав, що це вже їхня друга зустріч, і висловив радість з приводу того, що діти Київської Церкви пам‘ятають про те, що їхньою Церквою-матір’ю є Церква древнього Константинополя.

Зустріч відбулася з ініціятиви Предстоятеля УГКЦ в рамках офіційної візити Патріярха Варфоломія до Ватикану, організованої Папською радою у справах єдности християн.

 

Секретаріят Глави УГКЦ в Римі

Коментарі закриті.