22 грудня, 2022

Мистецька виставка „Любіть Україну“

Еріка Слуцька біля своєї картини „Українська Мадонна“. Ліворуч – частина експозиції фотографій її доньки Юліянни Слуцької про життя в тилу воюючої України.

З ініціятиви 125 відділу Союзу українок Америки в Ню-Йорку відбулася спільна благодійна виставка „Любіть Україну“ Еріки Слуцької та її доньки Юліянни Слуцької. Експо­зиція складалася з двох частин – виставки фотографій Ю.Слуцької про життя в тилу воюючої України та різноманітних творів мисткині Е.Слуцької – картин, мініятюр, ілюстрацій, офорту, в кожному з яких був помітний яскравий український мотив. Відвідувачі виставки, з їхніх же слів, відчули піднесення та причетність до прекрасного.

Відкриття виставки відбулося в п’ятницю, 2 грудня. Представниця 125-го відділу СУА Марія Андрійович коротко розповіла про працю відділу, зокрема про допомогу, яку надають союзянки Україні в час війни.

Прекрасне враження залишилось у глядачів від експозиції художньої фотографії Ю.Слуцької. Про творчий шлях чудового, активно затребуваного фотографа, розповів її брат Іван-Юліян. Тато, Степан Слуцький, розкрив деталі представлених на виставці фотографій, кожна з яких є живою розповіддю з притаманною багатоплановістю, реалізмом та водночас з мистецьки розставленими акцентами.

Так, на одній з фотографій передано розпач в очах тата з дитинкою на руках на вокзалі у Львові. А поруч – радість: татко-вояк зустрічає донечку на пероні Ужгородського вокзалу. У кожної фотографії своє життя, і Юліянна вміє це передати.

Легкі ніжні світлі полотна мисткині Еріки Слуцької також зачарували відвідувачів. Особливу атмосферу виставці надали картини „Українська Мадонна“, „Земле моя“, „Трипілля“. Глядачі довго роздивлялись картини, що передавали переживання мисткині, як от „Мислі“, „Безодня“, „Видіння“.

Юліянна Слуцька розповідає про свій фотопроєкт „I speak Ukrainian“.

Окрім низки картин, написаних маслом, на виставці були представлені численні її акварелі, подивугідні мініятюри, виконані тушшю, дивовижні рисунки олівцем, розпис кераміки.

Це вже друга мистецька виставка Е. Слуцької – перша відбулася в Ню-Йорку в 2003 році.

Окреме місце в її мистецькому доробку посідають ілюстрації до різноманітних видань. Цей аспект творчости Е. Слуцької був представлений на виставці понад десятьма ориґінальними роботами та низкою книжок, презентація яких відбулася в тому ж приміщенні в неділю, 4 грудня.

Презентацію відкрила голова 125-го відділу СУА Оксана Жуков. Про працю мисткині, як ілюстратора багатьох книг розказала її мати, член спілки письменників України Любов Дмитришин-Часто, яка дуже тішиться і чималими здобутками своєї дорогої внучки Юліянни.

Оскільки Ю. Слуцька не змогла бути присутньою на відкритті вис­тавки, тепер, прибувши на захід безпосередньо з аеропорта, радо розповідалала присутнім про свої фотопроєкти, частково представлені на цій виставці, зокрема про свій фотопроєкт „I speak Ukrainian“, якому газета The Washington Post присвятила цілу сторінку в жовтні цього року. .

Під час презентації окрему увагу було приділено двом виданням, які постали повністю з уяви Еріки Слуцької – книжці для дітей „Весня­ний дощ“ та збірці коломийок „Ой, то я си заспіваю…“

До збірки коломийок увійшли пісні, записані в селі Крушельниця, на Львівщині, від дорогої їй бабусі Параски Дмитришин. Щоразу, приїжджаючи в Україну, відвідувала Е. Слуцька свою дорогу бабуню, яка попри поважний вік, а було їй вже понад 90, мала феноменальну пам’ять і була в змозі наспівати сотні коломийок.
Протягом останніх трьох років, проілюструвавши дитячу поезію мами, Е. Слуцька створила напрочуд гарне видання – дитячу книжку „Весняний дощ“, своєрідний чарівний світ, що кличе хлоп’яток і дівчаток до всього світлого і прекрасного.

Для читачів видань Українського Народного Союзу Е.Слуцька, мабуть, найбільш відома як ілюстратор дитячого журналу УНСоюзу „Веселка“ в 1993-1995 роках. Ці журнали можна оглянути онлайн в архіві УНСоюзу.

Член Спілки письменників України Любов Дмитришин-Часто розповідає про збірку коломийок „Ой, то я си заспіваю…“.

Під час презентації із захоплючою промовою виступила союзянка Олена Немелівська. Напередодні ввечері, вона почула історію, викладену в книжці „Українська мати“ авторства Л. Дмитришин-Часто і попросила її прочитати. І прочитала за ніч. А вранці, під враженням, закликала всіх так само прочитати цю книжку, що є вона справжнім путівником для кожної людини. „Щоб осягнути мети, людина має зробити все, від неї залежне, і при цьому завжди просити допомоги Всевишнього. Ось до цього, – сказала О.Немелівська, – закликає „Українська мати“.

Виставка, яку активно допомагали готувати союзянки 125-го відділу СУА, була відкрита для огляду з 2 по 11 грудня 2022 року в будинку СУА при 203 2-га авеню в Ню-Йорку.

На виставці можна було придбати ориґінальні картини та різдвяні картки, створених Е.Слуцькою, та низку книжок, нею ілюстрованих, а також професійні фото роботи Юліян­ни Слуць­кої.

Весь дохід, отриманий від продажу мистецьких творів, направлено на підтримку України.

Книжки для дітей „Весняний дощ“ та збірку коломийок „Ой, то я си заспіваю…“ можна замовити, сконтактувавшись з Е.Слуцькою, написавши на електронну адресу [email protected].

Членкині 125-го відділу СУА біля картин Еріки Слуцької.

Коментарі закриті.