17 листопада, 2022

АМЕРИКА І СВІТ

Зустрілися голови ЦРУ та СЗР
АНКАРА. – Директор Центрального розвідувального управління (ЦРУ) Віліям Бирнс зустрівся 14 листопада в столиці Туреччини з директором російської Служби зовнішньої розвідки (СЗР) Сергієм Наришкіном. Серед продискутованих тем були ядерні погрози Москви в Україні. Кремль сказав, що розмови відбулися „з ініціятиви американської сторони”. Це була найвища публічна зустріч урядовців обох країн від початку вторгнення Росії в Україну. Білий Дім сказав, що В. Бирнс, який був послом США в Москві в 2005-2008 роках і розмовляє по-російськи, не обговорював питання закінчення війни, а „наслідки застосування ядерної зброї Росією”, і що Вашінґтон буде „твердо дотримуватися нашого фундаментального принципу: ніщо про Україну без України”. („BBC”)

Білий Дім: 37.7 млрд дол. Україні
ВАШІНҐТОН. – Білий Дім повідомив 15 листопада, що звернувся до Конґресу з проханням схвалити виділення 37.7 млрд дол. на безпекову та іншу допомогу Україні, яка має надаватися протягом фіскального року 2022-2023 (до 1 жовтня 2023 року). „Ми повинні продовжувати підтримувати народ України, який захищає свій суверенітет і рішуче протистоїть перед обличчям жорстокої війни Росії”, – йдеться у пресовому звідомленні Білого Дому. У ньому зазначається, що від початку повномаштабного вторгнення Росії 24 лютого, США згуртували світ на підтримку України та надали значну критично важливу на полі бою допомогу. „Ми не можемо дозволити цій підтримці вичерпатися. На сьогоднішній день приблизно три чверті видатків, які раніше надавав Конґрес, було використано, виплачено або зобов’язано, до кінця року очікується навіть більше. Ось чому ми закликаємо Конґрес виділити 37.7 млрд дол. протягом цього фінансового року для того, щоб забезпечити Україну фінансуванням, зброєю та підтримкою, необхідної для самооборони”, – наголошує Білий Дім. За даними Пентагону, від початку нападу Росії на Україну 24 лютого, лише безпекова допомога США перевищила 18.6 млрд дол. („Голос Америки”)

США не втручатимуться у переговори
БАЛІ. – Звільнення Херсона стало „значною перемогою України“, заявив Президент США Джо Байден журналістам по дорозі на Балі, де він бере участь у саміті G20: „Це значна, значна перемога для України, і я можу лише аплодувати мужності, відданості та здібності українського народу та українських військових. Вони – виняткові“. Джо Байден також підкреслив, що всі переговори про припинення вогню мають відбуватися лише за участи України. „Я дуже чітко заявив, що ми й надалі надаватимемо допомогу українцям, щоб вони могли захищати себе, і що ми не втручатимемося у будь-які мирні переговори. Нічого про Україну без України. Це рішення має ухвалити сама Україна“, – заявив Президент Байден. („ВВС”)

Суд стримав відпущення боргів
СЕЙНТ ЛЮЇС, Мізурі. – Федеральний суд вирішив 14 листопада, що плян Президента Джо Байдена скасувати студентські борги до 10 тис. дол. має бути тимчасово стриманий. Апеляційний суд США для 8-ої Округи одноголосно вирішив, що цей плян президента, який, згідно з оцінкою безпартійного Конґресового бюджетового бюра (CBO), коштуватиме приблизно 400 млрд дол., зашкодить шістьом стейтам, які розраховували на виплачення цих боргів разом з відсотками. Позов подали наступні стейти: Небраска, Мізурі, Аркансо, Айова, Кензас і Південна Каролайна. Досі 43 млн осіб мають студентські борги на загальну суму 1.6 трлн дол. Плян президента є скасувати федеральні студентські борги до 10 тис. дол. тим особам, які заробляють менше 125 тис. дол. річно, і до 10 тис. дол. боргу тим, які отримали позичку через програму „Pell Grants” для студентів з бідніших родин. Критики пляну кажуть, що він незаконно вмішується до справи, яка належить Конґресові. Правдоподібно, адміністрація Джо Байдена подасть апеляцію на це рішення до вищого суду. („The Hill”)

Демократи зберегли контролю над Сенатом
ВАШІНҐТОН. – Демократична партія зберегла контролю над Сенатом США після переобрання сенаторки-демократки Кетрін Кортес Масто в Неваді (48 представників Демократичної партії і два незалежних сенаторів – проти 49 місць у республіканців). Останній штат, який не визначив переможця – Джорджія. Ця гонка буде вирішена під час другого туру виборів 6 грудня між сенатором-демократом Рафаелем Ворноком і його суперником від Республіканської партії, колишнім футболістом Гершелем Вокером. Навіть якщо Вокер переможе, демократи все одно контролюватимуть цей орган, оскільки віце-президентка Камала Гаріс, членкиня Демо­кратичної партії може віддавати свій голос, вирішивши нічию. Натомість у боротьбі за конт­ро­лю над Палатою представників республіканці досягли більшости. Станом 16 листопада респуб­­ліканці забезпечили 218 місць у Палаті представників, тобто мінімальну більшість, а демократи – 211. Підрахунок голосів триває, шість місць залишаються поки що невизначеними. Отримавши контролю над Палатою представників, республіканці зможуть використовувати право вето на порядок денний Президента Джо Байдена та отримають можливість проводити розслідування щодо дій адміністрації. Джо Байден оголосив, що запросить лідерів обох партій до Білого дому після того, як він повернеться із зустрічі G20 в Індонезії, щоб обговорити, як працювати разом над пріоритетами в економіці та національній безпеці. (Голос Америки, „Associated Press“)

Майк Пенс сильно підтримує Україну
ВАШІНҐТОН. – Колишній Віце-президент США Майк Пенс скритикував тих республіканців, які закликали зменшити підтримку США Україні в її війні з Росією. Виступаючи 19 жовтня перед консервативною Фундацією спадщини у Вашінґтоні, він посередньо натякав на заяву, яку днем раніше зробив провідник республіканців у Палаті представників Кевин МекКарті що Конґрес США не повинен давати „необмежений чек” Україні. „Ми мусимо надалі надавати допомогу Україні обороняти себе”. „Знаю, що зростають голоси в нашій партії, включно з деякими новими, що ми мусимо відступити від ширшого світу, і покинути традиційні цінності в серці нашого руху, – сказав він. – Але в історії угодівство ніколи не спрацювало. І тепер, більше ніж коли-небудь, ми потребуємо консервативний рух, що був би ідейно відданий ролі Америки як провідника вільного світу і був аванґардом американських вартостей“. М. Пенс був сильним прихильником України відколи Росія напала в лютому. Він відвідав кордони України в березні й зустрівся з біженцями, які втікали від війни. М. Пенс сказав у своїй промові, що вторгнення Росії було „безсовісним”. „Не може бути місця в консервативному русі для апологетів Путіна, – сказав він. – Місце є тільки для чемпіонів свободи”. („The Hill”)

Ізраїль докоряв послові України
ЄРУСАЛИМ. – Міністерство закордонних справ Ізраїля 15 листопада випустило заяву про викликання на розмову Посла України в Єрусалимі Євгена Корнійчука. Згідно з заявою, МЗС докоряло послові за те, що Київ 11 листопада голосував за резолюцією ООН, яка була схвалена Деколонізаційним комітетом 98 голосами “за”, при 17 “проти” (52 утримались). США та Ізраїль голосували проти цієї резолюції, яка закликає Міжнародний кримінальний суд „негайно” висловитися про „ізраїльську тривалу окупацію, поселення та анексію палестинської території”, що є порушенням права палестинців на самовизначення. У заяві МЗС кажеться, що послові України „було вияснено, що така поведінка не є дружньою”. Посольство України написало на Фейсбуку, що „посол висловив розчарування позицією Ізраїля, представник якого утримався від голосування в Генеральній асамблеї ООН у справі виплати російських репарацій Україні”. („Reuters”)

Коментарі закриті.