17 листопада, 2022

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Новоград-Волинський тепер Звягель
КИЇВ. – Народні депутати 16 листопада підтримали перейменування міста Новоград-Волинський на Житомирщині на Звягель. Постанову підтримали 260 парляментарів, жоден не виступив проти, п’ятеро утрималися.
Подання щодо перейменування надіслала Житомирська обласна рада. Вказаний населений пункт вперше згадується в письмовій згадці ХІІІ ст. як „Возвягель“, пізніше з ХV ст. місто носило назву „Звягель“. У 1793 році після другого розділу Речі Посполитої населений пункт перейшов під управління Російської імперії та був перейменований на місто Новоград-Волинський. (Радіо Свобода)

Збільшиться поліцейська присутність
ХЕРСОН. – На деокупованій території Херсон­ської області розпочали роботу пів тисячі поліцейських, найближчими днями планується збільшити поліцейську присутність до 2 тисяч працівників. „На сьогодні (11 листопада – ред.) ми поновили поліцейську присутність в 57 населених пунктах, в яких проживає близько 11 тисяч громадян“, – сказав голову Нацполіції Ігор Клименко. Він зазначив, що поліцейські, які проходили до цього службу в Херсонській області, з моменту окупації були виведені з цієї території, а більшість приміщень підрозділів поліції знищені ворожими військами. За його словами, відсьогодні континґент у 500 працівників поліції розпочав працювати на деокупованій території Херсонщини, а за два-три дні кількість поліцейських планують збільшити до понад 2 тисяч. Він також повідомив, що на даний момент поліцейські Херсонщини зафіксували 400 воєнних злочинів, вчинених загарбниками, і продовжують ці злочини фіксувати. Водночас голова Нацполіції. наголосив, що у деокуповані населені пункти за військовими першими заходили поліцейські підрозділи спеціального призначення і вибухотехніки, бо ж ці території масова заміновані, і процес розмінування може тривати роками. Стабілізаційні заходи можуть тривати кілька тижнів, відтак людям повертатися у свої домівки варто тільки після того, як ця робота буде завершена. (Укрінформ)

Почнуть виплачувати пенсії
КИЇВ. – На звільненій території Херсонщини та міста Херсон розпочнуть виплати пенсій та допомоги тим, хто пережив окупацію. Про це 14 листопада зазначила Віцепрем’єр-міністер – міністер з питань реінтеґрації тимчасово окупованих територій Ірина Верещук. Виплата одноразової допомоги тим, хто пережили окупацію, становить по 2,200 грн. Банки, які повернуться на Херсонщину, допоможуть здійснити всі інші соціяльні виплати. (Укрінформ)

Тисячі українців готові прихистити дітей
КИЇВ. – Понад 23 тис. українців висловили готовність прихистити у своїх родинах дітей без батьківського піклування і зареєструвалися за програмою „Дитина не сама“, дві тисячі з них пройшли відповідне навчання і всі етапи відбору програми „Дитина не сама“. Про це розповіла дружина Президента Олена Зеленська. Вона нагадала, що вся інформація про програму „Дитина не сама“ є на окремому порталі, який у березні в Україні запустили для допомоги дітям в умовах війни. Програму створено за ініціятиви радниці Уповноваженої Президента з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’ї Герасимчук Офісом Президента спільно з ЮНІСЕФ та Міністер­ством соціяльної політики України. (Укрінформ)

Підготували 754 пункти обігріву
КИЇВ. – У Київській області вже підготували 754 об’єкти обігріву на випадок зникнення електропостачання. Про це повідомляє 14 листопада голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба. „У них є запаси води та їжі, теплого одягу і ковдр. Тепло забезпечуватимуть пічки, обігрівачі та теплові пушки. Пункти обігріву також обладнані приладами резервного живлення“, – зауважив О. Кулеба. Зокрема, він поінформував про велику локацію в місті Бровари, де зможуть розмістити більше 3,000 осіб. (Укрінформ)

Вивезені українці можуть оформити папери
КИЇВ. – Почала діяти урядова постанова, яка дозволить українцям, які перебувають за межами своєї країни без документів, оформити посвідчення для повернення віддалено. Як повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, посвідчення особи на повернення до України дозволить українцям у Росії виїхати через треті країни, зокрема, Естонію, Латвію, Литву та Грузію. Оформлятимуть такі посвідчення в Україні органи міґраційної служби й передаватимуть його особі, яка цього потребує, а звернутися щодо підготовки посвідчення можуть один з батьків або інший законний представник особи віком до 18 років, подружжя, повнолітні діти, рідні брати чи сестри. Документ готуватимуть безкоштовно протягом п’яти днів, а діятиме він до трьох місяців. Як заявив у жовтні Президент України Володимир Зеленський, з початку повномаштабного російського вторгнення понад 1.6 млн українців примусово депортовані в Росію. (Радіо Свобода)

Пропонують виключити Росію з G20
КИЇВ. – У Верховній Раді пропонують ухвалити звернення до держав G20 щодо виключення Росії зі складу цієї групи. Група народних депутатів на чолі з головою Верховної Ради Русланом Стефанчуком зареєструвала відповідний проєкт постанови. Депутати пропонують виключити Росію з G20, а також засудити її дії, спрямовані на знищення України, геноцид українського народу, дестабілізацію енерґетичної системи та продовольчої безпеки держав світу. Щорічний саміт „Групи двадцяти“ (G20) офіційно розпочався 15 листопада. Володимир Путін не брав участи в саміті. Росію представляв Міністер закордонних справ Сергій Лавров, який після прибуття на індонезійський острів Балі був доставлений до лікарні, стверджувало 14 листопада аґентство „Associated Press“ із посиланням на урядовців Індонезії. Офіційно про госпіталізацію С. Лаврова не оголошували. За даними джерел аґентства в уряді Індонезії, у С. Лаврова, ймовірно, виникли проблеми з серцем. (Радіо Свобода)

Україна збирає гроші на дрони
КИЇВ. – Україна розпочала збір коштів на будівництво першої у світі фльоти ударних катерів. Кампанію прореклямував у своєму офіційному телеграмі Президент Володимир Зеленський. За його словами, дрони потрібні Україні, щоб „захистити акваторії наших морів та мирні міста від російських ракет, які запускають з кораблів“. ЗСУ використовуватимуть такі катери для розбльокування коридору для цивільних суден, які везуть зерно з українських портів. На сайті UNITED24, який збирає кошти, опубліковано тактико-технічні характеристики морського дрона, а також відео, на якому видно деякі деталі човна та його зовнішній вигляд. Одразу в день оголошення збору стало відомо, що зібрано кошти на три дрони. Перший з них називатиметься „Херсон“ – на честь деокупованого українського міста. На два інших зібрали гроші народ Литви та IT-компанії. Дрон керується трьома відеоканалами. Крім того, він також оснащений супутниковою навігаційною системою та інерційною навігацією-автопілотом. („ВВС“)

Вмирає 150 людей щотижня
МАРІЮПОЛЬ. – В тимчасово окупованому росіянами Маріюполі щотижня помирає близько 150 людей – рівень смертности зріс приблизно у 4-5 разів у порівнянні з показником до повномаштабного вторгнення Росії. Тобто, вмирають 25 людей щодня. Дітей майже не народжують. Під окупацією місто вмирає. У міській раді додали, що щотижня в окупованому місті народжується лише 5-6 дітей, хоча до повномаштабного вторгнення росіян на світ з’являлося близько 50-ти дітей. У жовтні міська рада повідомила, що деякі жителі досі живуть у наметах і готують на вогнищах, бо їхні будинки розбомбили окупанти, а нове житло не надали. (Українська правда)

Коментарі закриті.