6 жовтня, 2022

Набув чинности закон США про ленд-ліз для України

1 жовтня набув чинности закон США про ленд-ліз для України. 9 травня Президент США Джо Байден затвердив Закон S. 3522 про ленд-ліз та захист демократії в Україні-2022, який дозволить задіяти програму прискореної допомоги Україні з боку США.  

Програма ленд-лізу передбачає повернення коштів за отриману техніку, тоді як інші програми, за якими США постачають допомогу Україні, як то USAI (Ініціятива сприяння безпеці в Україні) та програма президентських повноважень, не передбачають повернення коштів.

Останні поставки американського озброєння в Україну відбуваються за цими програмами. Наразі Адміністрація президента США використовує для них кошти, які виділив Конґрес. Йдеться про пакет на суму в 40 млрд дол., більш ніж половина з якого закладені на військову допомогу та супутні витрати. Ці кошти потрібно було витратити до кінця фіскального року в США, який припадає на кінець вересня.

Координатор Ради з нацбезпеки і стратегічних комунікацій Джон Кірбі підкреслив: „Ми вдячні Конґресу за цей законодавчий акт. Його було ухвалено на двопартійній основі, і це чітко вказує на те, наскільки члени Конґресу цінують підтримку, надану Україні, і хочуть впевнитись, що ми можемо і надалі це робити. 

 

Коментарі закриті.