29 вересня, 2022

215 воїнів звільнено з російського полону

Звільнені з полону українські військові, 21 вересня 2022 року. (Фото: СБУ)

21 вересня 215 українських захисників, серед яких 124 офіцери, були звільнені з російського полону. Серед звільнених – 108 бійців „Азову“, зокрема Герої України Денис Прокопенко – командир Окремого загону спеціяльного призначення „Азов“, Святослав Паламар – заступник командира „Азову“, Євгеній Бова – командир Першого окремого батальйону морської піхоти, Лев Пашко – командир роти „Азову“, медики Катерина Поліщук, Мар’яна Мамонова, яка на 9-му місяці вагітности.

Обмін військовополоненими, який відбувся 21 вересня  у декілька етапів і в різних локаціях, є найбільшим за час повномаштабного вторгнення Росії на територію України. Зараз захисники проходять реабілітацію, адаптацію, відновлення і лікування.

Як уточнив глава Офісу Президента Андрій Єрмак, 200 українських військових обміняли на кума путіна Віктора Медведчука, який „вже дав усі можливі покази слідству“. А п’ять командирів з „Азовсталі“ обміняли на 55 російських полонених, які „не мають для нас жодного інтересу“.

П’ять командирів, а це Д. Прокопенко, С. Паламар, Сергій Волинський, Олег Хоменко, Денис Шлега з Нацґвардії України до завершення війни перебуватимуть у Туреччині під ґарантіями захисту та безпеки президента Реджепа Ердоґана. Президент України Володимир Зеленський зазначив, що вони залишаться в Туреччині до кінця війни.

Серед українців, які повернулися: військовослужбовці, прикордонники, поліцейські, моряки, нацґвардійці, бійці територіяльної оборони, митники та цивільні особи. Також серед звільнених – 10 іноземців, які воювали за Україну, і яким погрожували стратоюа. Вони вже перебувають столиці Савдівської Арабії Ер-Ріяді.

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими опублікував повний список звільнених із російського полону в результаті обміну 21 вересня. Документ оприлюднено на сайті штабу (koordshtab.org/archive/260).

З початку повномаштабного вторгнення росії відбулося 20 таких звільнень, завдяки яким вдалося повернути 802 полонених.

Серед звільнених – старший сержант 36-ої бригади Михайло Діанов. (Фото: СБУ)

Президент України Володимир Зеленський на початку червня повідомляв, що в російському полоні перебувають 2,500 оборонців заводу „Азовсталь“. Пізніше, у ніч на 29 липня, був зруйнований один із бараків виправної колонії в окупованому російськими силами селищі Оленівка на Донеччині. Загинули щонайменше 50 українських військовополонених, яких там утримували. Серед них могли бути і бійці „Азову“. Україна досі не отримала офіційних списків загиблих військовополонених в Оленівці.

За словами представниці організації „Медійна ініціятива за права людини“ і журналістки Тетяни Кат-риченко, „…цей обмін відбувся в кілька етапів, кількома частинами. Одна частина українських військовослужбовців була переміщена в Туреч-чину, а частина велика була повернута саме через Чернігівську область. Це вперше такий обмін, бо зазвичай [обміни відбуваються] через окупований Крим і Запорізьку область, а зараз через Білорусь“.

 

Коментарі закриті.