26 січня, 2018

100 років новітньої української державности

Текст звернення Конґресу Українців Канади виданого 21 січня.

Боже великий, єдиний,
Нам Україну храни,
Волі і світу промінням
Ти її осіни.

22 січня українці всього світу святкують 100-річчя проголошення української державности. Цього дня, 22-го січня 1918 року Четвертим Універсалом, Українська Центральна Рада проголосила Українську Народну Республіку незалежною, вільною та суверенною державою.

Роком пізніше, 22 січня 2019 року, Українська Народна Республіка та Західноукраїнська Народна Республіка Актом Злуки об’єдналися в єдину, незалежну та нероздільну державу. Сьогодні ця історична дата відзначається як День Соборности України.

Проголошення новітньої української державности 100 років тому продовжило тисячолітню історію Українського державотворення, від стародавньої держави Київська Русь до Запорiзької Січі до Четвертого Універсалу.

Український національно-визвольний рух продовжився і в XX ст. Відновлення української державности було врешті досягнуто у 1991 році. В хороброму протистоянні іноземному деспотизму, мільйони життів було загублено в боротьбі українського народу за свої невід’ємні права на вільне життя та вибір своєї спільної долі. Сьогодні ми вшановуємо жертовність та внесок поколінь українських патріотів в боротьбу за свободу України.

Як це вже бувало багато разів впродовж історії, сьогодні незалежність України знову опинилася під загрозою з боку російського імперіялізму. Росія веде жорстоку війну проти України, та незаконно окуповує суверенну територію України в Криму та на Донбасі. Український народ знову вимушений захищати Батьківщину від іноземного тирана. І робить він це в єдності мети, рішучості та хоробрості.

На полі бою та в окопах східної України, героїчні воїни Збройних Сил України продовжують історичну боротьбу, захищаючи свободу країни. Ціна цієї свободи надзвичайно висока. Сьогодні ми вшановуємо пам’ять тисячі українських героїв, які поклали свої життя, аби Україна залишалася вільною. Ми ніколи їх не забудемо. Вічная пам’ять.

Сьогодні, в цей визначний ювілей, ми знову підтверджуємо свою відданість  Україні та українському народу. Тому що справедливість завжди перемагає зло, ми впевнені, що одного дня, дуже скоро, жовто-блакитний стяг знову замайорить над містами та селами Криму і Донбасу. Ми обіцяємо нашим сестрам та братам в Україні зробити все, що в наших силах, задля підтримання праведної боротьби за свободу. І ми молимо Бога захистити Україну.

Слава Україні!

Героям Слава!

Коментарі закриті.