26 січня, 2018

Українці всього світу відзначають 100 років української державности

Текст звернення Світового Конґресу Українців Канади виданого 22 січня.

У 2018 році українці всього світу відзначають 100 років української державности. 22 січня 1918 року перший український Парлямент, Українська Центральна Рада, своїм Четвертим універсалом проголосив незалежність Української Народної Республіки. Рівно через рік після цього, 22 січня 1919 року Акт злуки об’єднав Українську Народну Республіку та Західно-Українську Народну Республіку в одну консолідовану незалежну державу.

Події 22 січня 1918 та 1919 років були не окремими моментами історії, а кульмінацією багатовікової боротьби українського народу за самовизначення та свободу. Оскільки незалежність була недовготривалою, боротьба проти іноземної окупації і репресій продовжувалась до 24 серпня 1991 року, коли Україна відновила свою незалежність. На жаль, український народ ще й досі змушений захищати територіяльну цілісність України від іноземного аґресора, який відмовляється визнати українську державність.

Протягом 100 років Україну відстоювала незліченна кількість людей, які зі зброєю чи з ручкою в руках боролись, маючи переконання, що Україна заслуговує на те, щоб зайняти своє належне місце серед незалежних держав світу.

У цю важливу річницю в історії українського народу ми вшановуємо мільйони тих, хто пожертвував своїм життям за свободу України. Тож завжди пам’ятаймо про тяжкий шлях, який пройшов наш народ, і на якому ми продовжуємо бути тепер. Зосередьмо нашу увагу на фундаментальному праві кожного українця вільно жити в територіяльно цілісній українській державі, де панує верховенство права та шанують основні людські права.

Світовий Конґрес Українців та вся українська діяспора приєднуються до народу України у відзначенні ювілею української державности та ще раз заявляють про своє незмінне прагнення до подальшого зміцнення та захисту незалежности Української держави.

,,Нехай же протягом відзначення 100 років української державности уроки історії відновлять нашу силу, рішучість і віру в остаточну перемогу, насамперед у справі деокупації всього Криму та Донбасу,” – заявив Президент Світового Конґресу Українців Евген Чолій.

Коментарі закриті.