26 січня, 2018

Варто забрати кораблі у Росії

11 січня Президент Росії Володимир Путін заявив‚ що Росія готова передати Україні її військові кораблі з Криму. При цьому він зауважив‚ що кораблі тривалий час були без догляду і втратили боєздатність. Цю думку підтримав колишній Міністер оборони України Юрій Єхануров‚ який назвав кораблі брухтом, передання якого В. Путін хоче використати як елемент своєї виборчої кампанії.

Загалом у Криму до березня 2014 року були 21 корабель Військово-морських сил (ВМС) України і 50 допоміжних суден. Кілька одиниць розібрали на початку березня 2014 року за рішенням Міністерства оборони України. У пунктах базування залишаються великий десантний корабель „Костянтин Ольшанський“, корвет „Тернопіль“, морський тралер „Черкаси“, підводний човен „Запоріжжя“ та деякі інші.

Командувач ВМС України Ігор Воронченко заявив 12 січня, що практично всю техніку, яка залишилася у 2014 році в окупованому Росією Криму, було відремонтовано. На період анексії Криму з восьми бойових кораблів не на ходу був тільки великий десантний корабель „Костянтин Ольшанський“‚ де була потреба в ремонті головних двигунів. Але 28 лютого 2017 року І. Воронченко мав іншу думку: „Українські кораблі розкомплектовують і використовують як кораблі-донори“.

12 січня секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Іван Вінник розцінив як принизливу пропозицію В. Путіна передати Україні її бойову техніку, що залишилася в окупованому Криму: „Не потрібно розраховувати, що Путін готовий передавати щось справді дієве, боєздатне, що потрібно сьогодні Збройним силам України“.

11 січня перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко зазначила: „Крим за кораблі не продаємо, не здаємо й не міняємо.  Так, це наші кораблі, вкрадені Путіном. Доведені до жахливого стану, як і сам Крим, окупантами. Все, до чого доторкається „русскій мир“, приходить в негодність. Ми повернемо Крим і всю українську власність там, в тому числі й кораблі.  Як і Донбас“.

16 січня оглядач опозиційної російської „Новой газети“ Валерий Ширяєв поставився до проблеми більш професійно і запитав думку про кораблі фахівців Севастопільського морського заводу‚ які проводили огляд захоплених кораблів у 2014 році. Капітан другої ранґи Владислав Дегтяренко сказав‚ що вже чотири роки захоплені кораблі стоять без залог. Варто простежити‚ які їх обслуговували від поділу фльоти у 1997 році до захоплення Криму у 2014 році. Кожен корабель має межремонтний період. Морський завод ремонтує електричну, механічну й корпусну частини. Після 1991 року грошей на ремонт було мало, а кораблі Україна отримала не найкращі. При огляді захоплених кораблів у 2014 році з’ясувалося‚ що ремонти були лише на папері. На деяких ремонту не було 10-12 років.

При захопленні фльоти командуванння ВМС України не наважилося затопити кораблі, але моряки завдали їм значних руйнувань. Так‚ головний двигун десантного корабля „Костянтин Ольшанський“ залили бетоном. На залишених без догляду кораблях двигуни‚ механізми та електросистеми вийшли з ладу‚ ґумові частини викришилися. Раніше нові двигуни і запасні частини поставляли з Росїі‚ але війна зруйнувала такі зв’язки. А як відбуксирувати передані кораблі до Одеси і Скадовська? В. Путін запропонував послуги Росії‚ але це було б приниженням фльоти з боку супротивника. Можна перевірити корабельні двигуни в місці постою й вивести придатні кораблі з порту‚ де на них чекатимуть буксири‚ щоб відтягнути до Скадовська‚ вдвічі ближчого від Одеси. Але чи варто Україні їх зберігати або ремонтувати? Кораблі зроблені з високоякісної сталі‚ а деякі (тралери) з цінних сплавів. На такий метал завжди знайдеться покупець‚ тому усе ж варто забрати кораблі у Росії й укласти угоду з чужинською компанією на вивезення їх з Криму і розбирання на метал. Таке рішення було б вигідне Україні всупереч принизливому намірові В. Путіна.

Коментарі закриті.