5 серпня, 2021

Ґудзяк очолив Літургію на оселі ім. Олега Ольжича

Митрополит Борис Ґудзяк з віруючими на оселі імені Олега Ольжича в Лігай­тоні, Пенсильванія. (Фото: Андрій Рубель)

1 серпня митрополит Борис Ґудзяк відвідав оселю ОДВУ імені Олега Ольжича в Лігайтоні, штат Пен­силь­ванія, та відслужив Божественну Літургію в каплиці св. Андрея Перво­званого. З архиєпископом-митрополитом Філядельфійським співслужили декан богословського факультету Католицького університету Америки отець-доктор Марко Морозович, парох церкви св. Володимира в Пал­мертон, ПА, о. Володимир Баран та диякон Володимир Радько.

„Сьогодні, 1 серпня, Церква згадує кілька важливих подій: вшановує пам’ять старозавітніх мучеників Маккавеїв, винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього та традиційно відзначає річницю Хрещення Русі“, – наголосив у своїй проповіді владика Борис. Він зосередився на питанні віри, яка важлива і в особистому, і в спільнотному, і в національному житті. „Якщо ми будемо мати віру, то найважливіше відбудеться. Буде зцілення. Найваж­ливішим є наше Хрещення і віра в те, що Господь своїм хрестом, який ми сьогодні почитаємо, подолав смерть. У Хрещенні, ми стаємо членами Його Тіла, яке є вічним. Всі питання – дитячі, родинні, спільнотні, національні, ґлобальні – усе в Божих руках“.

1957 року Організація державного відродження України, яку створив 1929 року полковник Євген Конова­лець, закупила посілість в Лігайтоні площею 450 акрів. Від цього часу оселя імені Ольжича, на території якої стоїть памятник українському поетові і громадському діячеві, проводить різні культурні та мистецькі події, фестивалі, дитячі свята та майстер-кляси, а також служить місцем відпочинку для багатьох поколінь українців в Америці. Вона була особливо популярною у 1930-х роках і розвинула 78 відділень. „Був час, коли до ОДВУ належало 10 тисяч членів і у її власності було два літаки. Зараз є п’ять відділів ОДВУ, а 12-ий відділ, який функціонує в Філядельфії, існує від самого початку. З новою міґрацією посілість розростається“, – зазначає Уляна Процюк, адміністратор оселі та секретар ОДВУ.

 

Коментарі закриті.