26 серпня, 2021

Загальні збори Кредитівки „Самопоміч”

Президент Дирекції Олег Караван представляє членів Ради директорів. Сидять (зліва): Віктор Войтихів, Богдан Ватраль, Віталій Кутний, Ореста Фединяк, Ігор Ляшок, Іван Огаренко і Іван Павлик.

ЧИКАГО. – 70-ті річні загальні збори Української федеральної кредитової спілки „Самопоміч” відбулися 4 серпня в головному приміщенні кредитівки в Чикаґо. Щоб захистити здоров’я членів Кредитівки у час пандемії коронавірусу-19, Збори відбулися згідно приписаних обмежень.

Президент Дирекції Олег Караван відкрив засідання та прочитав порядок нарад, привітав членів кредитівки і представників організацій та вияснив особливі обставини цих загальних зборів, які ще відбуваються згідно обмежень встановлених пандемією. Президент сказав, що кредитівка інтенсивно працювала на користь своїх членів та допомагала під час пандемії церквам, інституціям, школам, організаціям молоді поважними фінансовими датками, щоб дозволити їм продовжувати свою працю і програми.

Олег Караван

Президент кредитівки Віталій Кутний у своєму звіті детально подав інформації про те, як кредитівка допомагала членам та українській громаді під час пандемії.
Хвилиною мовчанки вшановано членів, що відійшли у вічність протягом минулого року. Опісля Президент Дирекції представив членів Дирекції і Контрольної комісії.

Віктор Войтихів, секретар Дирекції, прочитав протокол з минулорічних загальних зборів. Настоятель Української католицької катедри св. Миколая в Чикаґо о. Сергій Ковальчук прочитав молитву.

У своєму звіті В. Кутний виклав у деталях працю кредитівки у 2020 році. Кредитівка запустила нову сучасну систему цифрового банкінґу з оновленим виглядом та багатьма функціями фінансової самообслуги. Ця система вивела „Самопоміч” на рівень з іншими потужними фінансовими установами, і це якраз стало в пригоді під час пандемії, коли не можна було членам фізично заходити до кредитівки. „Самопоміч” також впровадила cтипендійну програму, завдяки якій 15 студентів-членів кредитівки отримали фінансову допомогу для навчання. Програма стипендій продовжується. У 2021 році кредитівка відкрила нове бюро у Гемтремку, Мишиґен, через дорогу від Української католицької церкви Непорочного Зачаття.

„Самопоміч“ брала участь у державній програмі захисту малого бізнесу SBA (PPP) та видала 3.7 млн дол. позик, які при дотриманні всіх умов не потрібно віддавати. З цієї суми 880 тис. дол. було видано неприбутковим організаціям та церквам, що дало їм можливість продовжувати працювати і легше пережити скрутні економічні обставини.

Віктор Войтихів

„Самопоміч“ зуміла завершити рік з добрими фінансовими показниками. 1,200 членів скористались низькими відсотками і отримали позики на суму понад 100 млн дол. Активи Кредитової спілки перевищили 700 млн дол. На жаль, зростання кількости позик і збільшення активів не призвели до зростання чистого прибутку Кредитової спілки. У 2020 році кредитівка заробила 1.3 млн дол. і тепер капітал наближається до 115 млн дол. Кредитова спілка залишається однією з найбільш стабільних фінансових установ у США.

В. Кутний закінчив свій звіт подякою членам Дирекції і особливо працівникам, які, не зважаючи на різні труднощі, продовжували надавати професійні фінансові послуги нашим членам.

За працю Контрольної комісії звітував Богдан Вруський. Питань і завваг до звітів не було, і голова Контрольної комісії запропонував уділити абсолюторію уступаючій управі.

Ірина Вруська прочитала звіт Номінаційної комісії. Пропоновано таких членів до Ради директорів: Ореста Фединяк, Ігор Ляшок, і Йосиф Оверко. Інших кандидатів не було, і збори затвердили номінації одноголосно.

Далі були привітання від громадських установ. Першим виступив голова Української католицької епархії Владика Бенедикт. Промовляли о. Сергій Ковальчук та Генеральний консул Сергій Коледов, який віддав пошану В. Кутному та Романові Яцковському за постійну працю на інформаційному просторі.

Письмові привіти склали Централя українських кооператив Америки, Український національний музей, Український інститут модерного мистецтва, 8-ий відділ Організації оборони чотирьох свобід України, Фундація Києво-Могилянської академії у США, Фундація Голодомору-геноциду, Танцювальний ансамбль „Громовиця“, Пластова станиця Чикаґо, відділ УККА у повіті Морис, 1-ий відділ ООЧСУ Нюарк-Ірвінґтон і 5-ий відділ ООЧСУ в Ірвінґтоні, відділ СУМ у Джерзі Ситі, Пластова станиця у Нюарку, Український народний дім в Ірвінґтоні, спортові товариства „Чорноморська Січ“, УСЦАК та Україн­ський спортовий музей, УКЦ св. Івана Хрестителя у Нюарку, отці-редемптористи, УКЦерква Непо­рочного Зачаття в Гилсайді, Відділ 75 СУА в Мейплвуді, танцювальний ансамбль „Іскра“, українські тижневики „Свобода“ й „The Ukrainian Weekly“.

Владика Бенедикт

Усний привіт від УККА відділ Ілиной висловив голова Ігор Дякун.

Андрій Дурбак привітав від парафії Української католицької церкви св. Йосифа і всіх прицерковних організації, як також від Пластової станиці Чикаґо, Оселі Равнд Лейк та Фундації побратимів, яка допомагає у розвитку Пласту на сході України.

Оперативний директор Українсь­кої католицької освітньої фундації Йосиф Соліміні подякував за позики, яку уможливили працю УКОФ як тільки розпочалася пандемія.

Директорка Катедральної школи св. Миколая Анна Сириллі подякувала Кредитівці та Фундації за постійну допомогу.

Реальностевий аґент Олена Шкро­бут склала доцільну пораду, що, отримавши позику, член кредитівки повинен бути ознайомлений з пільгами членства.
О. Караван привітав новообраних членів Дирекції, щиро подякував всім присутнім за участь і закрив збори.

Новообрана управа: О. Караван – Президент Дирекції; Богдан Ватраль – Віце-президент і фінансовий референт Дирекції, В. Войтихів – Віце-президент і секретар Дирекції; віце-президенти Ігор Ляшок і Ореста Фединяк; члени дирекції Христина Козій, Іван Огаренко, Йосиф Оверко і Р. Яцковський; Іван Павлик – Почесний член Дирекції.

Коментарі закриті.