6 жовтня, 2017

Хор з Манчестеру співав у Львові

Хор „Воля“ біля Опери у Львові.

МАНЧЕСТЕР‚ Великобританія. – Участь у Міжнародному фестивалі Українського танцю та культури у Львові 11-14 серпня узяв хор Спілки Української Молоді (СУМ) „Воля“. Про виступи хору розповіли голова осередку СУМ-Манчестер та адміністратор хору Павло Пшеничняк і дириґент хору Стефан Мандзій.

С. Мандзій: Постання хору можна віднести до 2011 року, коли я почав реґулярно зустрічатися з малою групою хлопців та співати з ними хорові пісні для чоловічого хору, особливо під час таборування на „Тарасівці“ – так називається табір СУМ у Великобританії. Ті з них, хто жив в Манчестері і на його околицях, одного разу попросили мене, щоб я створив хор і став його дириґентом.

На початку було п’ять-шість хористів, але з часом до нас приєдналося більше охочих співати в нашому колективі. Вирішили взяти участь в Окружному Здвизі СУМ в липні 2012 року‚ в конкурсі чоловічих хорів-дружинників. 16 хористів заспівали в’язанку повстанських пісень і здобули здобули перший приз. Відтоді ми стали справжнім хором.

Після успіху нас запросили виступити в Манчестері на концерті з нагоди Дня Незалежности. Потрібно було придумати для хору відповідну назву. Коли я подав назву „Воля“, всі хористи погодилися з такою назвою, тому що воля є найважливішою складовою української національної свідомости, глибоко вкоріненої в минулому, в сучасності та в майбутності України.

П. Пшеничняк: Минулого року танцювальний ансамбль Осередку СУМ-Манчестер „Поділля“ брав участь у львівському фестивалі, я поїхав з ними. Коли я організаторам фестивалю розповів, що в нас також є чоловічий хор „Воля“, вони відразу запросили його на Фестиваль 2017 року. Було дуже цікаво львів’янам дізнатись, що в Манчестері діє хоровий колектив, що складається з українців, які народилися і виросли в Англії, причому зберегли свою культуру і полюбили українську пісню. Після численних проб 19 хористів і троє музикантів були готові до участи у фестивалі.

Більша частина хористів зі своїми родинами вирішила летіти до Жешова, в Польщі, а там повинен був підібрати нас автобус і відвезти до готелю „Жорж“ у Львові. Примістили нас у готелі, у центрі Львова. Фестиваль почався 11 серпня. Організатори нас привітали і ми зустрілися з іншими учасниками фестивалю з Канади, США, Арґентини, Хорватії та України. На відкритті нас всіх зачарував Волинський народний хор чудовим концертом.

Наступний день для нас почався вокальним майстер-клясом з Волинським народним хором. Упродовж фестивалю на різних місцях у Львові були розміщені сцени для учасників фестивалю і ми на Площі Ринок виступили з двома піснями.

Увечорі ми зустрілися з іншими учасниками фестивалю на вечірці в клюбі „Малевич“. Місцеве телебачення зняло інтерв’ю зі мною, як також з нашою співачкою-зіркою Русланою та організаторами фестивалю.

13 серпня день почався ходою від Оперного театру до пам’ятника Тараса Шевченка в центрі Львова. Коли всі затрималися перед пам’ятником‚ хор „Воля“ заспівав „Заповіт“ – це був надзвичайно зворушливий момент для нас.

Наступного дня був виступ був у Шевченківському гаю. Під час програми випав дощ, що змусило відкласти виступи танців. Нам запропонували заспівати кілька пісень без мікрофонів, щоб забавити людей, поки дощ мине. Ми так і зробили, за що багаточисельна публіка винагородила нас рясними оплесками. Коли вже не було небезпеки для танцюристів, розпочався концерт, на якому ми знову виступили з нашими піснями, але вже з допомогою мікрофонів.

Після нашої поїздки, ми почали підготовку до виступу в Українському культурному центрі в Манчестері на святкуванні 75-ої річниці УПА 1 жовтня і на 50-ліття СКУ 14 жовтня. Продовжуватимемо нашими виступами наповнювати душі наших людей радістю, коли чують рідні пісні.

Коментарі закриті.