26 січня, 2023

Фільм про історію міста очима дітей

Акторка фільму Валерія Деркач зіграла Іванку, яка жила у місті в 1943 році. (Фото: кіностудія „Кураж“)

КРОПИВНИЦЬКИЙ. – 12 січня у кінозалі обласної бібліотеки ім. Дмитра Чижевського відбулася прем’­єра нової кінострічки „Сутере­ни“, яку зняла дитяча кіностудія „Кураж“, що вже не одне десятиліття діє у місті.

Керівниця кіностудії, авторка проєкту Наталія Устименко розповіла, що стрічка складається з шести окремих історій, які мали місце в обласному центрі протягом останнього сторіччя. Сюжет кожної історії заснований на реальних подіях. Творці фільму працювали з документами, з архівними матеріялами.

Перша історія з 1918 року про еміґрацію української інтеліґенції до Канади. Друга історія – виселення заможних українців до Сибіру. Сюжет розгортається у дівчачому сиротинці для дітей депортованих куркулів. Третя історія – це часи Другої світової війни, окупація Кіровограда, історія дівчат, які ховаються, аби їх не забрали в Німеччину. Четверта історія про шестидесятників, коли молодь ховалася, аби почитати українські вірші, переписані від руки в зошити. П’ята історія – це зросійщене місто 1985 року, коли за українську мову просто цькували. І остання фінальна історія – війна, яка триває нині.

Усі сцени фільму знімали у підвалі старого будинку. Отож, сутерени – підземелля, сховище, де зберігали непотрібні речі.

У зйомках взяли участь діти з Кропивницького, а також діти-переселенці з Лисичанська, Каховки та Ірпеня.

Володимир Крутоус, режисер фільму „Сутерени“ так визначив головну ідею фільму: „Ми переживаємо, нам тяжко, але Україна переможе. Ми переможемо, ми – люди, ми і є Украї­на“.

Коментарі закриті.