14 липня, 2022

Філателістична краса і велич України на шляху до Перемоги

У вінку багатогранного творчого доробку відомого публіциста, письменника, перекладача, громадського діяча, нині одного із редакторів газети „Свобода“ Левка Хмельковського з’явилася ще одна яскрава стрічка – нещодавно вийшла друком його книга „Краса і велич України“. Як він сам її визначає – це „спроба філателістичного дослідження“. Книга переконує читачів, що колекції поштових марок дають нагоду не тільки вивчати історію пошти, знайомлять з видатними подіями та особистостями, а й відкривають красу рідної землі. Історія, споруди і пам’ятники, мальовнича природа України постають у філателістичних мініатюрах, які поширюються на весь світ. Саме цим відзначається актуальність і значимість запропонованого масовому читачеві видання.

Однак варто виділити і ще ряд достоїнств цієї книги. Насамперед, її історизм, адже автор дає детальний історичний опис тої чи іншої події, особистості, архітектурної споруди, які зображені на поштовій марці, у книзі у цьому сенсі достойно представлений кожен реґіон України. Безумовно і український Крим, і Донецька та Луганська області. Саме тому  провідною темою видання є утвердження ідеї україноцентризму, соборности України, через аналіз зображень філателістичних українських мініятюрних шедеврів історії і сучасности України.

У книзі приведені унікальні дані, які маловідомі широкому загалу, зокрема, про відкриття у Вінниці першого в Україні музею української марки ім. Якова Балабана, який за оцінками фахівців є чи найбільшою колекцією українських марок у світі. Цікави-ми є також особисті враження автора від перебування і історичних місцях України, які зображені  на марках. 

Книга добре ілюстрована, що є дуже важливим для таких видань. Тут відчувається досвідчена рука автора, філателіста із багаторічним досвідом, а також фахівців львівського видавництва „Свічадо“, завдяки яким книга прийшла до читачів – літературного редактора Миколи Яніва та авторки художнього оформлення Тетяни Світик.

Книга Л.  Хмельковського не значна за розміром, однак проведений глибокий і всебічний аналіз філателістичної спадщини України, висвітлення історії України, видатних її постатей, подій, мальовничої природи краю переконує всіх нас, що ми маємо особливе видання, яке гідно вносить своє слово у мало досліджену проблематику. Отже можна сміливо констатувати: спроба вдалася.

Книга „Краса і велич України“ підписана до друку у грудні минулого року далеко до початку повномаштабного військового вторгнення Росії в Україну, тому цілком зрозумілим, що окремі події на філателістичній ниві сучасності не ввійшли до її описів. Зокрема, рекордні черги за поштових марок з побажанням українських воїнів від острова Зміїний, зображення зруйнованої „Мрії“, про відкриття української філателістичної лінії у торговій мережі Амазон у США тощо. Однак запропонована масовому читачеві книга працює на Перемогу України в україно-російській війні, оскільки утверджує дух України, її історичну державницьку тяглість, незгасний патріотизм, що відтворений і філателістичних мініятюрах, які крокують усім світом.

Вдячний читач Анатолій Чабан – доктор історичних наук, професор Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького.

Коментарі закриті.