21 липня, 2022

Книга невістки роду Тобілевичів

Валентина Тобілевич під час презентації книги.

КРОПИВНИЦЬКИЙ. – Українство світу знає про онука Івана Карпенка-Карого (Тобілевича) Андрія Юровича. Це завдяки його зусиллям збережено унікальний природний і меморіяльний куточок серед степу – хутір Надія. Тут видатний драматург написав усі свої твори, тут народжувалися  його діти й онуки. Андрія Тобілевича давно немає серед нас, але досі порядкує на хуторі його невістка Валентина. Вона стала найзнаменитішою невісткою тобілевицького роду, хоча до знайомства зі своїм чоловіком на Донбасі Ігорем, правнуком Івана Карпенка-Карого, навряд чи усвідомлювала велич цього роду.

31 травня у краєзнавчому музеї  відбулася презентація книги „Ікони з хутора Надії“, яка щойно побачила світ у Центрально-Українському видавництві. Це видання дає  привід говорити про феноменальну особистість Валентини Тобілевич – і як берегині хутора, і як господарниці, що продовжила подвижницьку справу її свекра Андрія, як науковця та літописця. 

  Протягом десятиріч вона публікувала в періодиці свої нариси та розвідки, знаходила в довколишніх селах нащадків героїв творів Кар-пенка-Карого, адже свої типажі він спостеріг у живому житті. В.Тобілевич відкрила безліч цікавих нюансів, деталей взаємостосунків драматурга та його героїв. 

Саме книга відкрила очі багатьом на те, як самовіддано й творчо віддавала берегиня-невістка свої найкращі роки  для культури рідного народу. 

Коментарі закриті.