21 липня, 2017

Футболісти приїхали з десяти країн

Команда Ізраїля на відкритті чемпіонату. (Фото: Олексій Остапенко).

ЄРУСАЛИМ. – 25 червня у прикарпатському селищі відбувся Шостий чемпіонат світу з футболу серед команд української діяспори. Цьогоріч уперше ці змагання відбувалися в Івано-Франківському краї. У змаганнях взяли участь вісім команд – з Молдови, Білорусі, Еспанії, Польщі, Румунії, Ізраїля, Естонії, Латвії, а також збірні команди Австрії та Німеччини.

Загалом число членів делеґацій перевищило 160 осіб. Це були аматори‚ вихідці з України і в той же час – громадяни країн, які вони представляють, або власники робочих, студентських, гостьових віз.

Усі вони займаються футболом у вільний від роботи час, але також беруть участь навіть у чемпіонатах світу. Єдина умова до всіх учасників, в якій би країні вони не жили тепер, народитися вони повинні були в Україні.

Учасників та гостей змагань вітали заступник голови обласної державної адміністрації Ярослав Паранюк, начальник відділу культури і фізичного виховання Міністерства молоді та спорту України Олег Карась. До речі, саме це міністерство стало ініціятором та організатором чемпіонату. Вперше в ньому взяла участь футбольна команда ізраїльських українців.

Після повернення з України ініціятор створення ізраїльської команди українських футболістів, доброволець громадської організації „Ізраїльські друзі України“ Олексій Остапенко розповів:

„Створення команди для участи у чемпіонаті та тренування тривали рік. Наші футболісти походять з різних міст в Ізраїлі і з різних міст України. Але нас об’єднує любов до футболу та України. За квитки на літак особлива подяка Міжнародним авіялініям України. Проєкт підтримали „Ізраїльські друзі України“‚ фінансову допомогу надала „Ukrainian Jewish Encounter“. Але і самі футболісти внесли власні гроші. Допомогли Посольство України в Ізраїлі й влада Івано-Франківщини.

Для нас перший чемпіонат закінчився невтішно. Ми програли всі чотири змагання матчі та ще й з великим рахунком. Причини різні – про них ми будемо говорити окремо в команді: це і дисциплінарні порушення, і віковий склад команди. За віком ми були найстарші серед учасників.

Але ми здобули‚ на мою думку, найдорожчу нагороду: приз глядацьких симпатій. Про це ми дізналися на прощальній вечірці, де були вручені нагороди переможцям. Перше місце посіла команда Еспанії.

Враження від України? Нас вразило тепле ставлення місцевого населення і місцевої влади. Такої сердечности, гостинности ми давно не зустрічали. Місцеві жителі просто на вулиці зупиняли нас, цікавилися нашим життям, ситуацією в Ізраїлі, фотографувалися на пам’ять‚ пригощали пивом та кавою у кав’ярнях. Захоплено слухали гимн Ізраїля, а ми разом з іншими командами-суперниками співали гимн України. Нам сподобалося Прикарпаття, його люди і та народна дипломатія, яка об’єднує наші народи, наші країни і допомагає боротися в ворогами внутрішніми і зовнішніми“.

Коментарі закриті.