5 травня, 2022

У США співчувають Україні

Церемонія біля Меморіялу жертвам Голодомору-геноциду (Фото: Посольство України в США)

ВАШІНҐТОН. – Члени Товариства штату Ілінойс у Вашінґтоні та Клівленд­ського клюбу Вашінґтона на знак солідарности з Україною в час аґресії Росії та з метою вшанування пам’яті мільйонів українців, померлих за роки сталінських репресій, провели церемонію покладання вінка до Меморіялу жертвам Голодо­мору-геноциду в Україні в 1932-1933 роках.

У своєму зверненні до присутніх радник-посланник Ярослав Брисюк нагадав про високу ціну, яку український народ платить за збереження демократії на европейському континенті.

У церемонії також взяли участь співголова Конґресового українського кокусу – групи дружби з Україною у Палаті представників Конґресу США, конґресмен Майк Квіґлі, Посол Ендрю Бремберґ, президент і виконавчий директор Фундації жертв комунізму, письменник та журналіст Девід Саттер, директор Української інформаційної служби у США Михайло Савків та архітектор пам’ятника жертвам Голодомору в Україні Лариса Курилас.


Відкриття фотовиставки в Конґресі США. (Фото: Ярослав Довгопол)

Десятки світлин Бучі, Ірпеня, Маріюполя, інших розбомблених військами Росії українських міст увійшли до експозиції, яка відкрилася 28 квітня у будівлі Конґресу США. Виставку офіційно відкрили спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі та Посол України Оксана Маркарова.

Н. Пелосі відзначила величезний героїзм, з яким українці протистоять російській аґресії, а також мужність, з якою вони переживають жорстокість війни, розв’язаної Кремлем.

Посол О. Маркарова подякувала Конґресові й уряду Сполучених Штатів за підтримку, наголосивши, що це важливо для України й українців. „Я хотіла б, аби ці світлини показували мою країну інакше“, – сказала Посол.

О. Маркарова подякувала США й іншим країнам за підтримку. Служба з громадянства й іміґрації США (USCIS) заявила, що за перші дві доби роботи спеціяльного сайту вже понад 4,000 американців подали заявки на спонзорство для українських біженців у США.

Коментарі закриті.